Podjetja 26.5.2017 8:00

S projektom za testiranje tehnologije 5G po evropska sredstva

Ljubljana, 26. maja - V odzivu na poziv Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) k prijavi projektov za testiranja pete generacije mobilne telefonije (5G) se je pred nekaj tedni že oblikovala projektna skupina. Zdaj so pobudo predstavili Evropski komisiji in po nadaljnjih pogovorih bo znano, ali bo projekt dobil evropska sredstva.

Agencija je poziv investitorjem k prijavi projektov za testiranje in prihodnjo rabo tehnologije 5G v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo objavila januarja. V skladu z evropskim akcijskim načrtom za 5G želi namreč podpreti čim prejšnje uvajanje 5G-omrežij tudi v Sloveniji.

K sodelovanju so povabili širok krog deležnikov: poleg mobilnih operaterjev, proizvajalcev opreme in terminalov tudi ministrstva, lokalne skupnosti in industrijo.

Na poziv so se odzvali operater Telekom Slovenije, proizvajalca opreme Ericsson in Iskratel, Policija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Slovenska vojska kot uporabniki ter Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani kot deležnik iz raziskovalne sfere. Ustanovni sestanek pobude je bil marca, ko so predstavili tudi prvo različico pilotnega evropskega projekta 5G PPDR, namenjenega zagotavljanju javne varnosti ter zaščite in reševanja, so sporočili iz Akosa.

Direktorat za informacijsko družbo pri ministrstvu za javno upravo in Akos sta projekt že predstavila v Bruslju. Nadaljnji pogovori z Evropsko komisijo pa bodo prinesli odgovor, ali bo omenjen projekt dobil tudi evropska finančna sredstva, pravijo na agenciji.

Agencija je ponudila uporabo frekvenčnega pasu 3400 - 3800 MHz za testiranje projektov 5G po mestih Slovenije in pomoč pri vzpostavitvi mednarodnih stikov z evropskimi administracijami, saj bodo imeli prednost projekti, v katerih slovenski deležniki sodelujejo s partnerji iz sosednjih ali drugih evropskih držav.

Tehnologija 5G je še zmogljivejša od danes že dobro razširjene tehnologije četrte generacije (4G). Omogočala bo še hitrejši prenos podatkov in bo ključna za dobo interneta stvari, v kateri bo na internet povezanih vse več naprav, ki v realnem času strojno komunicirajo med seboj.

Kot pravijo na Akosu, bo povezljivost 5G ključna na vseh področjih družbenega življenja, kot so promet, transport, zdravstvo, industrija in energija. Cilj pobude je tudi spodbuditi razvoj v vseh segmentih gospodarstva in posledično naložbe ter ustvarjanje novih delovnih mest, zagotoviti dostop do sodobnih mobilnih komunikacij in storitev tudi na drugih področjih življenja čim širšemu krogu prebivalstva, ohraniti razvoj učinkovite konkurence na trgih storitev mobilnih elektronskih komunikacij ter nenazadnje ohraniti tehnološko in storitveno nevtralnost pri rabi spektra v skladu z evropskimi okviri.