Podjetja 19.5.2017 10:05

Židan: Intenzivni stiki s Kitajsko dajejo opazne rezultate

Ningbo, 19. maja - Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan se je drugi dan obiska na Kitajskem v četrtek med drugim srečal s kitajskim kolegom Han Changfujem. Ministra sta izpostavila opazno večje sodelovanje med državama, ki po Židanovih besedah že daje opazne rezultate, med drugim za 80 odstotkov višji lanski slovenski izvoz v to državo.

Ljubljana.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Židan se je na Hanovo povabilo udeležil mednarodne razstave China International Tea Expo 2017, na kateri je bil tudi slavnostni govornik, so sporočili z ministrstva. Po njihovih besedah gre za prireditev, ki nima le močne kulturne in gospodarske komponente, ampak je tudi promocijski dogodek, ki kaže na stopnjo sodelovanja s posameznimi državami.

Židan je v nagovoru gostiteljem čestital za uspešno organizacijo in izvedbo prvega foruma En pas ena cesta (OBOR), ki se je pred kratkim končal v Pekingu in na katerem je aktivno sodelovala tudi Slovenija. V nadaljevanju je posebej izpostavil odlično sodelovanje med državama.

"V zadnjih letih je sodelovanje med državama zelo intenzivno in tudi izredno uspešno na različnih področjih, dosedanji obiski na visoki ravni pa so pomembno prispevali k razvoju bilateralnega gospodarskega in drugega sodelovanja," je dejal Židan.

Izpostavil je tudi dobro sodelovanje na področju znanosti in izobraževanja, kjer je kot primer navedel slovenski Inštitut za raziskovanje krasa s kitajskim inštitutom, v prihodnjem obdobju pa so že dogovorjene izmenjave študentov.

Kot pomemben okvir sodelovanja med državama je Židan izpostavil tudi sodelovanje znotraj pobude 16+1, ki vključuje 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajsko. Slovenija bo letos namreč gostiteljica 12. kmetijsko-trgovinskega foruma med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope, kar bo po Židanovih besedah eden najpomembnejših letošnjih dogodkov v Sloveniji, saj pričakujejo politične in gospodarske delegacije iz 16 držav.

Židan si je v četrtek ogledal tudi skupno investicijo slovenskega podjetja Elaphe in kitajskega partnerja Zhejiang Asia-Pacific Mechanical & Electronic, ki jo na ministrstvu označujejo za "velik uspeh, unovčenje slovenskega znanja in tehnologije na kitajskem trgu avtomobilske industrije oziroma od tu naprej tudi na svetovnem trgu".

Minister je med dosežki v sklopu obiska izpostavil podpis memoranduma o soglasju med Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter kitajsko generalno upravo za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno o sodelovanju pri zagotavljanju varnosti med uvozom in izvozom živilskih proizvodov s pristojnim ministrom za varno hrano, da se pospešijo postopki priznavanja in uvoza na Kitajsko.

Z ministrom, pristojnim za gozdarstvo, so se dogovorili tudi, da Slovenija sodelovanje razširi tudi na področja šolanja, izobraževanje in raziskovanja ter da se skupaj pripravijo na oktobrsko srečanje strokovne komisije 16+1. Pregled priprav na to srečanje je po Židanovih besedah tudi tretji izpolnjen cilj dvodnevnega obiska na Kitajskem.