Podjetja 18.5.2017 15:57

Slovenija odpira konzulat v Stuttgartu

Stuttgart, 18. maja - Slovenija v Stuttgartu, glavnem mestu nemške zvezne dežele Baden-Württemberg, drevi odpira konzulat, ki ga bo vodil častni konzul. Na odprtju bo poleg gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prisoten tudi evropski komisar za proračun in človeške vire Günther Oettinger, sicer nekdanji premier te gospodarsko močne nemške zvezne dežele.

Častni konzul bo Matthias Karl, ki je priznani odvetnik s področja konkurenčnega prava in partner velike mednarodne odvetniške pisarne Gleiss Lutz, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Berlinu.

Slovesnosti ob otvoritvi konzularnega predstavništva se bodo po njihovih napovedih udeležili priznani gospodarstveniki, politiki in kulturniki, dogodek pa bodo na veleposlaništvu izkoristili tudi za promocijo slovenskega turizma in kulinarike.

Minister Počivalšek se je v okviru obiska v Stuttgartu že srečal tudi z deželno ministrico za gospodarstvo, delo ter gradnjo Nicole Hoffmeister-Kraut. Kot je za STA povedala slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko, jo je minister povabil, da z gospodarsko delegacijo pride na obisk v Slovenijo. Vabilo je sprejela, zanima pa jo predvsem področje digitalizacije in zelene mobilnosti. Odprto je tudi še vabilo na obisk Slovenije za premierja zvezne dežele Winfrieda Kretschmanna.

Danes je potekalo tudi poslovno srečanje, na katerem je Počivalešk skupaj s predstavniki agencije Spirit Slovenija predstavnikom gospodarstva in potencialnim nemškim investitorjem, ki so izrazili željo za investicije v Sloveniji, predstavil investicijsko in poslovno okolje v državi.

Po pojasnilih Kos Markove so se srečanja udeležili predstavniki osmih podjetij. Med temi so v enem vodlnih svetovnih podjetij na področju čistilne tehnike Kärcher napovedali odprtje predstavništva v Sloveniji, saj so s prodajo na slovenskem trgu zelo zadovoljni.

Baden-Württemberg, ki je tretja gospodarsko najpomembnejša nemška zvezna dežela in največja izvoznica med njimi, je glede na obseg blagovne menjave tudi najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije.

Po podatkih nemškega statističnega urada Destatis je lani blagovna menjava Slovenije z Baden-Württembergom dosegla 2,47 milijarde evrov, kar je skoraj 24 odstotkov celotne menjave z Nemčijo, so spomnili na slovenskem veleposlaništvu v Nemčiji.

Slovenski izvoz je bil pri tem vreden 1,67 milijarde evrov, uvoz pa 799 milijonov evrov, kar pomeni, da ima Slovenija tako kot s celotno Nemčijo tudi s to deželo zunanjetrgovinski presežek. V Baden-Württembergu živi tudi največji delež Slovencev v Nemčiji. Po podatkih iz leta 2015 jih je tam živelo 7959, kar predstavlja 29,24 odstotka vseh v Nemčiji živečih Slovencev. Slovenija z deželo zelo dobro sodeluje tudi na področju kulture in izobraževanja.

Kos Markova je sicer odprtje konzulata pospremila z besedami, da gre za rezultat sistematičnega dela s posameznimi zveznimi deželami v Nemčiji. "Zaradi federalne ureditve Nemčije je izjemnega pomena, da Slovenija vzdržuje odnose tudi z deželami. Baden-Württemberg kot ena najbolj inovativnih regij v Evropi ponuja izjemne možnosti za bilateralno sodelovanje pri najnaprednejših tehnologijah," je ocenila.

V tej zvezni deželi sicer poleg velikanov in pomembnih kupcev proizvodov slovenske avtomobilske industrije, kot je Daimler, domuje tudi koncern Mahle, ki je kupil šempetrsko Letriko in v Slovenijo prestavil enega od svojih razvojnih centrov. To po besedah veleposlanice dokazuje, da v Baden-Württembergu cenijo kakovostno delovno silo in znanje v Sloveniji. Počivalšek je z ostalimi člani slovenske delegacije danes tudi obiskal Mahlejev sedež.

Počivalšek je pred odprtjem konzulata poudaril, da gre za spodbudno poslovno okolje, zato si želi, da bi bilo sodelovanja med podjetji še več. "K temu bo nedvomno prispevalo tudi novo konzularno predstavništvo," je napovedal.