Maturanti se bodo od srednješolskih klopi poslovili s plesom četvorke

Ljubljana, 19. maja - Maturanti iz različnih krajev po Sloveniji bodo danes zavzeli ulice in se od srednje šole poslovili s plesom četvorke. Točno opoldne se bodo, tako kot tudi po nekaterih drugih krajih v Evropi, zavrteli ob spremljavi Straussove melodije. Številni spori med organizatorji tradicionalne zabave za maturante so vodili v dva ločena plesa četvork.

Največji sinhroni ples na svetu se je že devetkrat vpisal v Guinessovo knjigo rekordov. Od leta 2001 do danes je povezal več kot 300.000 maturantov iz več kot 100 evropskih mest in več kot desetih držav.

Organizacijo tradicionalne zabave za maturante so v minulih letih spremljali številni spori, ki so vodili v dva ločena plesa četvork. Maturantsko parado organizira plesna šola Urška Pro, Maturantsko četvorko pa v okviru projekta European Quadrille Dance Festival Plesna zveza Slovenije (PZS). Osrednje prizorišče prve je v Ljubljani, druge v Mariboru.

Morebitne zaplete zaradi maturantske parade v prestolnici je lani preprečil ljubljanski župan Zoran Janković, na katerega so se zaradi vsakoletnih sporov med organizatorji obrnile srednje in plesne šole. Dogovorili so se o pravilih, ki bodo veljala prihodnjih pet let, in sicer, da je glavni organizator parade v Ljubljani plesna šola Urška Pro, uporaba Slovenske ceste pa bo za vse plesalce brezplačna.

Danes bo tam maturante, kot vselej opremljene z majicami, dežniki in piščalkami, pričakal zabaven program, pozdravil pa jih bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Plesali bodo tudi v 20 slovenskih in več kot 30 krajih sedmih evropskih držav. Kot so sporočili iz PZS, na Maturantski četvorki pričakujejo najmanj 30.000 plesalcev.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so dijake spodbudili, naj zaključek srednješolskih dni odplešejo brez alkohola, in se tako pridružili tudi pozivu ministrstva za zdravje, inšpekcijskih služb, policije in nevladnih organizacij. Zmotno je namreč prepričanje, da vsi mladostniki pijejo, so opozorili.

Na ministrstvu za zdravje so v sporočilu za javnost pozvali, "naj maturanti po vsej Sloveniji tudi ta dan pihajo 0,0" in za njih v okviru preventivne akcije 0,0 šofer - Slovenija piha 0,0 pripravili tudi posebno nagradno igro.