Podjetja 17.5.2017 11:51

Podjetja v Sloveniji pritegnila pozornost sklada KKR

Ljubljana, 17. maja - Predsednik KKR Global Institute David Petraeus je danes začel dvodnevni obisk v Sloveniji, v okviru katerega se bo srečal tudi s premierjem Mirom Cerarjem. Petraeus je izpostavil, da je KKR, ki je v Sloveniji solastnik Telemacha, pritegnil gospodarski potencial in obeti, ki jih država predstavlja kot naložbena destinacija.

Petraeus je dodal, da njegov obisk v Sloveniji predstavlja interes globalnega naložbenega sklada KKR "v potencialne nadaljnje naložbe v Sloveniji", so sporočili iz Propiarja. A ob tem ni razkril, ali jih zanima področje telekomunikacij, ki ga v državi že poznajo, ali še katero drugo, v katerega bi lahko vstopili prek družb, ki so v Sloveniji predvidene za privatizacijo ali so v postopku prestrukturiranja.

KKR, ki ima v regiji Srednje in Vzhodne Evrope pomembne naložbe, je skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj glavni investitor v skupini United Group s kapitalsko naložbo v družbi Telemach Slovenija. Kot so izpostavili v skladu, je ta od leta 1996 investiral v več kot 58 pomembnih družb iz različnih industrijskih sektorjev in iz vse Evrope, kar predstavlja približno 20 milijard dolarjev dolgoročnih naložb.

Slovenija je zaradi kombinacije makroekonomskih spodbujevalcev rasti obetavna naložbena destinacija za mednarodne vlagatelje. Po evropski gospodarski napovedi bo namreč realna rast bruto domačega proizvoda zaradi krepitve potrošnje, povečanja prodaje na drobno in nadaljevanja upadanja brezposelnosti letos dosegla 3,3 odstotka, v prihodnjem letu pa 3,1 odstotka, so spomnili v skladu.