Podjetja 15.5.2017 18:22

GZS: Letos 2,9-odstotna rast BDP, nato nekoliko nižja

Ljubljana, 15. maja - Slovenski bruto domači proizvod (BDP) bo letos zrasel za 2,9 odstotka, nato pa se bo rast v prihodnjih dveh letih znižala na 2,8 oziroma 2,7 odstotka, ocenjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije. Slovenski potrošniki, trgovci, industrialci in gradbeniki po njihovih besedah tako usklajeno optimistični niso bili vse od leta 2008.

Ljubljana.
Gospodarska zbornica Slovenije, GZS.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Odlično stanje svetovnega gospodarstva je po navedbah GZS prispevalo k temu, da so vse pomembnejše mednarodne institucije prvič po nekaj letih dvignile ocene za svetovno gospodarsko rast na 3,5 odstotka. V območju evra dodaten optimizem podpirata Junckerjev načrt in visoka pripravljenost za investicije v zasebnem sektorju, kar naj bi spodbudilo tudi rast gradbeništva.

ZDA očitno ne bodo uveljavile radikalno protekcionistične politike, vseeno pa bodo iskale nove rešitve, da bodo delovna mesta deloma ustvarili tudi v ZDA, so v fokusnem komentarju zapisali na GZS.

"Ugodna mednarodna gospodarska rast in rastoč optimizem med slovenskimi potrošniki, finančniki, industrialci in gradbeniki podajajo relativno trdne temelje, da bo gospodarska rast v letošnjem letu presegla lansko 2,5-odstotno, tudi s pomočjo rasti kreditiranja," menijo na GZS.

Pri mednarodnih predpostavkah ocenjujejo, da bo gospodarska rast v območju evra znašala okoli 1,6 odstotka, slovenska pa bo v naslednjih treh letih vsaj za odstotno točko višja.

Domača potrošnja, ki predstavlja polovico BDP, bo v Sloveniji v prihodnjih letih po navedbah GZS generator gospodarske rasti. Pridružila se ji bo ugodna dinamika pri investicijah (štiri- do petodstotna rast) in pri izvozu blaga (med 4,4 in 5,5 odstotka).

Cene življenjskih potrebščin se bodo letos zvišale za okoli 1,9 odstotka, v naslednjih dveh letih pa bi že lahko presegle dva odstotka. "Slovenska gospodinjstva pospešeno nadomeščajo leta varčevanja, saj se bo število transakcij z nepremičninami še okrepilo, tudi cene. Povezano s tem se krepijo tudi prodajne številke v trgovini s pohištvom in belo tehniko," so izpostavili na GZS.

Cena 159-litrskega soda nafte se bo po njihovih ocenah letos zvišala na 60 dolarjev in od 65 do 70 dolarjev do leta 2019. Krepile se bodo tudi cene kovin, medtem ko bodo cene kmetijskih poljščin zaradi velikih zalog ostale na podobnih ravneh. Povprečno razmerje med dolarjem in evrom bo letos 1,08 in 1,10 prihodnje leto.

V zbornici sicer opozarjajo, da lahko finančna kriza zaradi visokih vrednotenj delniških trgov in visoke zadolženosti svetovnega gospodarstva prispeva k zaključku trenutnega poslovnega cikla.

Svet pa je po navedbah GZS tudi v obdobju rastočih geopolitičnih napetosti, migracij in iskanja enostavnih rešitev za kompleksne probleme, zaradi česar bo večina tveganj za Slovenijo prihajalo iz zunanjega okolja. To je po opozorilih zbornice občutljivo, saj Slovenija svojo konkurenčno prednost gradi na odprtosti trgov in prostemu pretoku ljudi.

GZS je konec minulega leta Sloveniji za letos sicer napovedala 2,3-odstotno rast BDP.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je konec marca navzgor popravil oceno letošnje gospodarske rasti in državi napoveda 3,6-odstotno rast BDP. Prihodnje leto naj bi se BDP okrepil za 3,2 odstotka, leta 2019 pa za 2,6 odstotka.