Podjetja 15.5.2017 14:33

Počivalšek na Kitajskem o sodelovanju pri gradnji nove svilne poti

Peking, 15. maja - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben se v Pekingu udeležujeta mednarodnega foruma o sodelovanju pri gradnji svilne poti 21. stoletja. Počivalšek je tam poudaril, da se Sloveniji ne ponudi vsak dan priložnost, da bi sodelovala pri enem izmed največjih projektov tega stoletja.

Kitajska, Peking.
V Pekingu poteka forum o gospodarskem sodelovanju One Belt One Road.
Skupinska fotografija vodij delegacij.
Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
V Pekingu poteka forum o gospodarskem sodelovanju One Belt One Road.
Kitajski predsednik Xi Jinping in ruski predsednik Vladimir Putin.
Foto: Xinhua/STA

Namen obiska je okrepiti gospodarsko sodelovanje med državama ter okrepiti vlogo Slovenije v okviru iniciative za vzpostavitev pomorske in kopenske svilne poti 21. stoletja, so zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Foruma se udeležuje več kot 1200 udeležencev, prisotni so tako predsedniki vlad, ministri, uradniki, strokovnjaki, podjetniki, predstavniki finančnih institucij in medijskih organizacij iz 110 držav, kot tudi predstavniki iz več kot 60 mednarodnih organizacij.

Ob robu foruma je potekalo več zasedanj različnih delovnih skupin. Počivalšek se je tako udeležil zasedanja o trgovinskem povezovanju, kjer so sodelovali tudi ministri iz večine drugih držav članic EU.

Že pred začetkom foruma pa se je minister srečal tudi s predsednikom kitajske nacionalne športne organizacije Zhang Lizengom. V okviru srečanja je slovensko podjetje Duol z organizacijo podpisalo pogodbo o ekskluzivnem zastopanju Duola na kitajskem trgu.

Podpisana je bila tudi predpogodba o gradnji začasne infrastrukture za zimske olimpijske igre 2022 v Pekingu. Vrednost naročil v naslednjih petih letih je ocenjena na 25 milijonov evrov, partnerja pa bosta poskušala v projekt pritegniti tudi druga slovenska podjetja.

V okviru obiska na Kitajskem je minister Počivalšek s predsednikom turističnega združenja Duanom Qiangom podpisal tudi memorandum o sodelovanju na področju turizma, so še navedli na ministrstvu.