#družba 13.5.2017 11:01

V Občini Semič partnerski projekt Misterion - Doživetje skrivnosti voda

Semič, 13. maja - Belokranjski Občini Semič so kot vodilnemu partnerju projekta Misterion - Doživetje skrivnosti voda na javnem razpisu programa sodelovanja Interreg med Slovenijo in Hrvaško do leta 2020 odobrili sredstva evropskega sklada za regionalni razvoj v znesku dober milijon evrov. Skupna vrednost projekta znaša nekaj manj kot 1,24 milijona evrov.

S semiške občine so sporočili, da bodo s projektom Misterion predstavili zadnja spoznanja o človeški evoluciji, izvedli arheološka izkopavanja, raziskovali podzemno življenje, razkrivali skrivnosti kraških voda z razkritjem edine živeče podzemne školjke na svetu, Kuščarjeve Congerie. Predstavili bodo tudi skrivnostno človeško ribico.

Skupni cilj projekta je z doživetjem skrivnosti voda ohraniti in hkrati okrepiti privlačnost edinstvene naravne in kulturne dediščine programskega območja ter njegove obiskovalce povezati z naravo.

To bi sicer radi dosegli s tehnološko najsodobnejšo muzejsko opremo, z arheološkim parkom in s predstavitvijo najdb ter z urejenimi učnimi potmi med tremi sosednjimi občinami. Od projekta si obetajo okrepitev doživljajske turistične ponudbe in nekaj novih oz. zelenih delovnih mest.

Na območju Semiča bodo prenovili in uredili muzejsko hišo. Pripravili bodo interaktivno razstavo tamkajšnje naravne dediščine in kraško učno pot, ki bo med drugim vključevala visečo brv preko kraške rečice Krupa.

Pri projektu, ki ga bodo končali v jeseni 2019, z Občino Semič sodelujejo Občina Metlika, hrvaška Občina Kamanje, lokalna akcijska skupina Vallis Colapis in novomeška Kompasova poslovalnica. Pridruženi partnerji so metliški Belokranjski muzej, karlovški Gradski muzej in Športno društvo Stranska vas pri Semiču, so še navedli na semiški občini.