Podjetja 14.5.2017 10:30

Podravska podjetja lani z znatno rastjo dobička

Maribor, 14. maja - Gospodarske družbe v Podravju so lani izkazale 281 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je največ v zadnjih petih letih in 65 milijonov več kot leto pred tem. Podjetja so nadaljevala s pozitivnimi trendi, saj so povečevala prihodke, dodano vrednost in število zaposlenih, so pojasnili na mariborski izpostavi Ajpesa.

Ljubljana.
Gradbišče, gradbeništvo, gradnja, delavec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V statistiko je zajetih 8037 poslovno aktivnih gospodarskih družb, ki so lani zaposlovale 63.386 ljudi oziroma dobre tri odstotke več kot leto prej. Te so skupaj ustvarile 8,1 milijarde evrov prihodkov, kar je odstotek več kot v letu 2015. Obseg ustvarjenih prihodkov na tujih trgih je znašal 3,3 milijona evrov oziroma štiri odstotke več.

Kot so še izpostavili na mariborski izpostavi Ajpesa, so družbe ustvarile za sedem odstotkov več neto dodane vrednosti v višini skoraj dobre 2,1 milijarde evrov oziroma 33.273 evrov na zaposlenega, kar je dva odstotka več kot v letu prej. Za 36 evrov se je lani zvišala povprečna plača zaposlenih pri družbah podravske regije, ki je znašala 1372 evrov.

Pozitivni trendi pri poslovanju gospodarskih družb iz preteklih let so se tako nadaljevali tudi v letu 2016. Podjetja si namreč povečala prihodke, pomembneje prihodke na drugih evropskih, dodano vrednost in dobiček. Slednjega so beležile družbe v vseh dejavnostih v regiji, najvišjo vrednost pa izkazuje področje predelovalne dejavnosti.

Ob tem so na Ajpesu še poudarili, da znaten 26-odstotni trend upadanja beležijo tudi neporavnane obveznosti, zmanjšuje se tako število plačilno nesposobnih subjektov kot njihovi zneski dospelih neporavnanih obveznosti. Takšen trend se nadaljuje tudi v prvem trimesečju letošnjega leta, sicer pa je največ plačilno nesposobnih družb v dejavnosti trgovine, gradbeništvu, strokovni, znanstveni in tehnični dejavnosti ter predelovalnih dejavnostih.

Po podatkih Poslovnega registra Slovenije je bilo v podravski regiji lani ustanovljenih 523 novih podjetij, s poslovanjem pa je prenehalo 518 družb, ki so bile izbrisane iz registra, medtem ko je 180 podjetij pristalo v stečaju. Dobičkonosna podjetja so lani ustvarila več kot 368 milijonov evrov čistega dobička, medtem ko so tista, ki jim leta ni uspelo skleniti pozitivno, beležila 87 milijonov evrov izgube.

Natančno 5289 družb je skupaj izkazalo za dobrih 319 milijonov evrov dobička, medtem ko je v rdečih številkah pristalo 2280 družb, ki so skupaj ustvarile dobre 103 milijone evrov čiste izgube.