Letošnji teden prostovoljstva o prostovoljstvu kot prostoru vključevanja

Ljubljana, 15. maja - Slovenska filantropija v letošnjem 18. nacionalnem tednu prostovoljstva, ki se bo začel danes in bo potekal do nedelje, postavlja v ospredje prostovoljstvo kot prostor vključevanja. Osrednja dogodka tedna bosta veseli in slovesni dan prostovoljstva. Prvi bo v torek v Ljubljani, drugi pa v četrtek v Gornji Radgoni.

"Prostovoljstvo kot prostor vključevanja letos izpostavljamo zato, ker tudi v bogati družbi, kot je slovenska, nekateri ljudje ostajajo na robu, izključeni iz sistemov, ki zagotavljajo varnost in kakovostno preživetje," je za STA dejala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Prostovoljci so lahko po njenih besedah tudi socialni aktivisti, ki opozarjajo na sive pege socialne države in pravične družbe ter odkrivajo še neizkoriščene možnosti za udejanjanje solidarnosti. Tudi aktivacija skozi prostovoljstvo je del kakovostnega življenja v sodobni družbi, zato je po njenih besedah prav, da ga negujemo in promoviramo. Še najbolje je to po njenem mnenju početi z lastnim zgledom v družini, v šoli, v delovnem okolju in v skupnosti.

Prostovoljstvu se lahko po besedah Novakove pridruži vsakdo. "Vsak izmed nas lahko naredi nekaj dobrega za soljudi, za živali, za naravo, za svojo skupnost, je prepričana.

Prostovoljstvo je zato po njenih besedah prostor vključevanja vseh, ki želijo pomagati ne glede na katero koli osebno okoliščino. Vključijo se lahko otroci, mladi, starejši, družine, zaposleni, brezposelni, priseljenci, pripadniki družbenih skupin na robu, osebe, ki se soočajo z najrazličnejšimi stiskami in ovirami, je naštela pred začetkom tedna.

Za prostovoljstvo je po njenih besedah potreben le občutek za prepoznavanje potreb v okolju in nekaj proaktivnosti.

Nacionalni teden vabi k spoznavanju prostovoljskih priložnosti in vključevanju vanje. Hkrati je že tradicionalno njegov namen tudi praznovanje prostovoljstva, druženje prostovoljcev, povezovanje med sodelujočimi organizacijami in predstavitev prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij.

Veseli dan prostovoljstva bo v torek potekal na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer se bodo zbrale prostovoljske organizacije in predstavile svoje delo s socialnega in kulturnega področja, ekologije in trajnostnega razvoja, humanitarne dejavnosti, športa in izobraževanja. Prišle bodo šole, mladi in starejši, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo za bolj prijazno in vključujočo družbo.

Tudi tokrat pričakujejo približno 80 prostovoljskih organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz vse Slovenije. Dogodek bo potekal pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, obiskalo pa ga bo do 2000 ljudi.

Na slovesnem dnevu prostovoljstva v četrtek v Gornji Radgoni pa bodo podelili nazive Junaki našega časa, Naj prostovoljec/prostovoljka ter Prostovoljstvu prijazno mesto.