Podjetja 14.5.2017 9:47

M Tehnika lani znova z dobičkom

Ljubljana, 14. maja - M Tehnika je lani po letih izgube znova zabeležila dobiček. "Negativne trende je vodstvena ekipa zajezila že predlani, lani pa so Mercatorjeve trgovine za dom zabeležile bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA)", je za STA povedal izvršni direktor M Tehnike Slavko Očko. Številk zaradi pravil borze ni želel razkriti.

Ljubljana.
Mercator, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je dejal, je z rezultati zadovoljen. Vrnitev k dobičkonosnosti je M Tehniki uspela z novo produktno strategijo in novimi prodajnimi pristopi, pa tudi s krepitvijo odgovornosti in usmerjenosti kadrov. Tu gre predvsem za izobraževanje zaposlenih, prepoznavanje kompetenc, sistem nagrajevanja, razumevanje socialnega vidika in dobre medsebojne odnose med zaposlenimi. Pri vsakdanjem delu pa so v M Tehniki uvedli tudi t.i. holakracijo, kjer vsak posameznik managerira svoj delovni proces. To se je izkazalo za dobro potezo, je ocenil Očko.

Ob tem je znova poudaril, da si M Tehnika do leta 2020 želi postati največji trgovec s tehničnim blagom v Sloveniji, kar potrjujejo tudi lanski rezultati. Kot je dejal, je M Tehnika eden najpomembnejših igralcev na trgu tehnike v Sloveniji. Ocen, da nekateri dobavitelji tehnike, npr. Gorenje, slovenski del BSH, največ svoje prodaje v Sloveniji ustvarijo prav preko M Tehnike, pa ni želel komentirati. Dejal je, da so ponosni, da so dobavitelji M Tehniko prepoznali kot zanesljivega partnerja, vrednega zaupanja.

Negativnih posledic zaradi težav Mercatorjevega lastnika, hrvaškega Agrokorja, M Tehnika ne čuti, pravi Očko. "Dolgoletno sodelovanje z vsemi partnerskimi dobavitelji nadgrajujemo in prepričani smo, da tudi v prihodnje negativnih posledic ne bo," je poudaril. Letos bodo prenovili sedem svojih prodajaln, na novo pa bodo odprli eno. Investicije bodo financirali iz lastnega denarnega toka, je dejal.

Skupina Mercator je sicer lani ustvarila nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,5 odstotka manj kot predlani. Po predlanskih 20,2 milijona čistega dobička je lani beležila 72,7 milijona evrov čiste izgube. Razlogi za izgubo so stroški prenove trgovin, napori za zvišanje konkurenčnosti in slabitve terjatev do družb v sistemu Agrokorja.

M Tehnika, ki je od leta 2013 vključena v bilanco družbe Mercator, po podatkih iz letnega poročila Mercatorja v povprečju ustvari do šest odstotkov prihodkov Mercatorja. Ta delež pa bo letos zaradi dobre prodaje izdelkov za dom in odprodaje Modiane zagotovo presegel deset odstotkov.