Podjetja #družba 1.5.2017 9:51

Za projekte lokalnih akcijskih skupin še 1,5 milijona evrov

Ljubljana, 1. maja - Kmetijsko ministrstvo je v teh dneh objavilo javni razpis za sofinanciranje dejavnosti sodelovanja lokalnih akcijskih skupin. To je že drugi takšen razpis, tokrat je na voljo 1,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. Vloge bo mogoče vlagati med 22. majem in 31. julijem.

Ljubljana. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, tabla. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, tabla.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Javni razpis je namenjen sofinanciranju stroškov lokalnih akcijskih skupin, ki nastanejo pri izvajanju operacij sodelovanja. Te so lahko med lokalnimi akcijskimi skupinami znotraj Slovenije ali pa med lokalno akcijsko skupino in skupino javno-zasebnih partnerjev z drugih držav članic Evropske unije oz. z območij tretjih držav.

V letu 2016 je bilo potrjenih vseh 37 lokalnih akcijskih skupin, ki pokrivajo celotno območje Slovenije. Preko njih se v programskem obdobju 2014-2020 s kombinacijo različnih virov financiranja za namen spodbujanja celovitega in uravnoteženega razvoja lokalnih območij zagotavlja skupaj 96,5 milijona evrov nepovratnih sredstev iz treh od skupno petih evropskih strukturnih skladov.

V okviru ukrepa, za katerega se namenja sredstva iz tokratnega razpisa, se izvajajo operacije, ki imajo jasno opredeljen rezultat in jasno opredelijo koristi za območje, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Operacija je lahko osredotočena tudi v krepitev zmogljivosti in izmenjavo izkušenj v zvezi z lokalnim razvojem npr. publikacijami, seminarji, namenjenimi usposabljanju, izmenjavo osebja z namenom vzpostavitve skupnih metod dela in koordiniranega ter skupnega dela na razvoju območja.

Izvajajo se lahko tudi operacije, ki se navezujejo na tematike, kot so: razvoj in trženje storitev in proizvodov, promocija novih proizvodov, praks, postopkov in tehnologij, vključevanje ranljivih skupin, organizacija skupnih delovnih procesov z izmenjavo virov in opreme, oblikovanje kratkih dobavnih verig hrane in lokalnih trgov ter kolektivne okoljske operacije.

Stopnja javne podpore je 85 odstotkov upravičenih stroškov, vnos prijavnega obrazca v elektronski sistem in vložitev vloge pa bo potekal na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja od 22. maja do vključno 31. julija.

Prvi razpis za financiranje skupnih projektov sodelovanja med lokalnimi akcijskimi skupinami je kmetijsko ministrstvo objavilo konec lanskega leta, ko je bilo na voljo milijon evrov nepovratnih sredstev.