28.4.2017 16:12

Za mlade prevzemnike kmetij na voljo 14 milijonov evrov

Ljubljana, 28. aprila - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo javni razpis za podporo mladim kmetom za vzpostavitev kmetijskega gospodarstva in kmetijske dejavnosti. Na voljo je 14 milijonov evrov sredstev, minister Dejan Židan pa pričakuje okoli 400 novih mladih prevzemnikov kmetij.

Dolenjska. Dolenjska pokrajina, obdelovanje njive s traktorjem, polja, poljedelstvo. Foto: Anže Malovrh/STA

Dolenjska.
Dolenjska pokrajina, obdelovanje njive s traktorjem, polja, poljedelstvo.
Foto: Anže Malovrh/STA

"Z razpisom želimo povečati delež mladih ljudi, ki vodijo kmetije, saj s tem dobivamo v kmetijstvu nova znanja, energijo in ideje," je, kot so sporočili z ministrstva, poudaril Židan.

Okvirna višina razpisanih javnih sredstev je 14 milijonov evrov. Od tega je 11,52 milijona evrov namenjenih mladim kmetom z zaposlitvijo oz. s predvideno zaposlitvijo na prevzeti kmetiji, samostojnim podjetnikom posameznikom in družbam z enim družbenikom, 2,48 milijona evrov pa mladim kmetom, ki niso zaposleni na prevzeti kmetiji in tega tudi ne načrtujejo.

Cilja javnega razpisa sta izboljšanje starostne strukture nosilcev kmetijskih gospodarstev in izboljšanje konkurenčnosti kmetijskih gospodarstev.

Upravičenci so mladi kmetje, ki so na dan oddaje vloge stari od 18 do vključno 40 let, imajo ustrezno poklicno znanje in usposobljenost ter prvič vzpostavljajo kmetijsko gospodarstvo. Slednje lahko stori kot mladi kmet, ki je edini nosilec kmetijskega gospodarstva, samostojni podjetnik posameznik, ki je kot mladi kmet nosilec kmetijskega gospodarstva, ali kot družba z enim družbenikom, ki je nosilka kmetijskega gospodarstva in v kateri je mladi kmet edini družbenik ter poslovodja.

Vloge na javni razpis bo možno oddati od 22. maja do 27. junija.