Mediji 26.4.2017 16:06

Podkast Številke se pripravlja na 100. oddajo

Ljubljana, 26. aprila - Spletni portal MMC RTV Slovenija bo kmalu obeležil 100. oddajo statistično obarvanega podkasta Številke. V stoti oddaji, ki bo na sporedu 9. maja ob 19. uri na Prvem programu Radia Slovenija, bodo gostovali boksar Dejan Zavec, pevec Tomi Meglič in astrofizik Tomaž Zwitter.

Ljubljana. Novinar in kolumnist MMC RTV Slovenija Slavko Jerič. Foto: MMC RTVS

Ljubljana.
Novinar in kolumnist MMC RTV Slovenija Slavko Jerič.
Foto: MMC RTVS

Podkast Številke je nastal 9. januarja 2015, ko je v prvi oddaji gostoval psiholog Janek Musek. Idejni vodja in pobudnik podkasta je Slavko Jerič, ki na MMC RTV Slovenija deluje kot športni novinar in kolumnist, so še sporočili iz RTVS.

S statistiko na MMC se ukvarja že dalj časa, saj peto leto ureja statistični portal Športni SOS, ki pa je omejen na številske zgodbe zgolj iz športa.

"Ob tem sem želel moč in pomen številk prikazati tudi na drugih področjih, predvsem znanosti, kulturi in zgodovini," pravi avtor, ki je po izobrazbi sicer matematik in psiholog.

Oba Jeričeva statistična projekta sta leta 2015 prejela pohvalo Društva novinarjev Slovenije za inovativno, drugačno, privlačno, zabavno in zanimivo predstavitev statističnih podatkov.

Slavko Jerič vsako temo najprej uvede s pomočjo infografik, ki služijo kot izhodišče za pogovor z gostom. "V času, ki ga diktirata čas in hitro podajanje novic, je pravi privilegij, da ima gost na voljo eno uro, v kateri lahko razkrije marsikatero zanimivost in jo umesti v ustrezni kontekst."