Turizem #družba 26.4.2017 14:11

Turistična nagrada snovalec štirim inovativnim idejam

Ljubljana, 26. aprila - Nagrado snovalec za inovativne turistične ideje in projekte so si letos prislužili štirje finalisti: aktivni turizem za gibalno ovirane osebe, kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom, plezalne počitnice na Kraškem robu in zgodba o zmaju in pehtranu. Med omenjene štiri projekte bo STO enakovredno razdelila 15.000 evrov nepovratnih sredstev.

Kot v obrazložitvi zmagovalcev poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO), dostopni turizem predstavlja neizkoriščen vir potenciala na področju turizma z dodano vrednostjo. To osvešča in hkrati želi premostiti projekt aktivnega turizma za gibalno ovirane osebe. Nadgradnja obstoječe ponudbe edinega v celoti gibalno oviranim osebam prilagojenega mladinskega hotela v Sloveniji Ars Viva je pozitivna ideja, ki omogoča aktivno preživljanje prostega časa pogosto prevečkrat zapostavljeni skupini turistov, poudarjajo na STO.

Drugi nagrajeni projekt se osredotoča na enogastronomijo kot segment turizma, ki je v močnem porastu. Če temu dodamo še lokalne, avtentične sestavine in jih začinimo z mladostno zagnanostjo pod budnim strokovnim mentorstvom, dobimo odlično idejo: kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom.

Prijavitelji želijo uporabnikom muzejskega vlaka pripraviti kulinarično doživetje s poudarkom na lokalnosti, hkrati pa ideja pomeni za dijake - partnerje v projektu - odlično izkušnjo nadgradnje teoretičnih znanj in konceptov s preizkusom v praksi.

Kraški rob, ki je tema tretje ideje, predstavlja sanjsko destinacijo za plezalce. Plezalne počitnice na Kraškem robu, ki ciljajo na prav poseben tip turistov, predstavljajo odličen primer butičnega turističnega produkta z visoko dodano vrednostjo, ki je popolnoma v skladu z usmeritvijo Slovenije v trajnostni, okolju prijazen turizem.

Zadnji nagrajeni projekt pa posega v precej nasičeno kategorijo spominkov. Zgodba o zmaju in pehtranu ima že v imenu to, kar turiste izredno privlači: zgodbo. Razvoj kulinaričnih spominkov Dragon Fire bo temeljil na izrazito lokalni sestavini, pehtranu, ki ga bodo kreativno združili v zgodbo z zmajem, najbolj prepoznavnim ljubljanskim simbolom, pojasnjujejo na STO.

Desetčlanska strokovna komisija je finaliste Snovalca 2017 v prvem krogu izbrala na podlagi prijavnic in poslovnih načrtov med 45 idejami ter izbrala osem polfinalistov, ki so se komisiji predstavili v živo. Po predstavitvah je komisija letos izbrala štiri finaliste.

"Na STO spodbujamo razvoj in promocijo inovativnih turističnih produktov. Inovacije v turizmu namreč predstavljajo dodano vrednost turističnim produktom, s katerimi želimo nagovarjati tudi obiskovalce višjega dohodkovnega razreda. Spodbujamo tiste inovativne projekte, ki vključujejo tudi zeleno usmeritev in potrjujejo zavezo trajnostnemu razvoju turizma," je poudarila direktorica STO Maja Pak.

Uspešno izvedene inovacije krepijo prepoznavnost Slovenije, ki želi z novo strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 postati zelena butična globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, notranji mir in osebno rast. "Želja po drugačnih, novih, inovativnih doživetjih je eno od gonil sodobnega raziskovanja turistov, zato nas izjemno veseli veliko število prijav letos s strani turističnega gospodarstva in izbor kar štirih finalistov," je še poudarila Pakova.

Nepovratna sredstva, ki spremljajo naziv snovalec, so namenjena uresničitvi projektov in njihovi promociji. Lani sta nagrado prejela projekta Fontana Zeleno zlato in Sladkorna čipka, ki sta se tudi uresničila, medtem ko je projekt Sredi fantastičnega ničesar ostal neuresničen.

Tudi letos pa bo STO predvidoma maja objavila še poziv za nagrado sejalec. Ta bo slovesno podeljena oktobra na Dnevih slovenskega turizma v Kranjski Gori.