26.4.2017 12:14

Vlada sprejela uredbo o sofinanciranju doktorskega študija

Ljubljana, 26. aprila - Vlada je danes sprejela uredbo o sofinanciranju doktorskega študija, s katero se po njihovih navedbah usklajuje sistemsko drugačen in stabilnejši način sofinanciranja. Sredstva se bodo po novem delila na podlagi števila diplomantov tretje stopnje javnega visokošolskega zavoda v zadnjih petih letih.

Ljubljana. Študenti. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Študenti.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Nova uredba, ki sicer v celoti nadomešča veljavno uredbo o sofinanciranju doktorskega študija, odstopa od doslej obstoječega sistema sofinanciranja, ki je temeljil na predhodno izvedenem javnem razpisu za vse visokošolske zavode, ki izvajajo doktorski študij.

V skladu s to uredbo in novelo zakona o visokem šolstvu se po novem sredstva za sofinanciranje doktorskega študija zagotavljajo v državnem proračunu v skladu s proračunskimi možnostmi. Sofinancira se doktorski študij le javnim visokošolskim zavodom ob upoštevanju števila diplomantov tretje stopnje javnega visokošolskega zavoda v zadnjih petih letih.

Študente, ki se jim sofinancira doktorski študij, izbere visokošolski zavod sam po svojih pogojih in merilih, pri čemer mora študent izpolnjevati pogoj rednega napredovanja v višji letnik doktorskega študija.

Sredstva za sofinanciranje doktorskega študija javnim visokošolskim zavodom se določijo z letnim sklepom ministra, pristojnega za visoko šolstvo, najpozneje do 15. aprila za prihodnje študijsko leto.

Javni visokošolski zavodi morajo podatke za pripravo pogodbe ministrstvu za študijsko leto 2017/2018 posredovati najpozneje do 15. junija, sredstva za sofinanciranje doktorskega študija pa bo ministrstvo določilo najkasneje do 1. junija.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je za sofinanciranje doktorskega študija v letu 2017 v proračunu zagotovilo slabih 2,8 milijona evrov, v letu 2018 pa bo na voljo za ta namen 3,4 milijona evrov.

Uredba bo začela veljati dan po objavi v uradnem listu.