Podjetja 21.4.2017 15:09

Debeljak v upravo Gorenja

Velenje, 21. aprila - Nadzorni svet Gorenja je danes v upravo družbe imenoval Žigo Debeljaka, ki bo na tem mestu nasledil Petra Groznika. Debeljak, ki je že bil v upravi družbe med letoma 2003 in 2005, bo funkcijo prevzel z majem in mandatom do 19. julija prihodnje leto oz. do izteka mandata sedanji upravi.

Ljubljana, GH Union.
Novi član uprave Gorenja Žiga Debeljak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Nadzorni svet je Debeljaka imenoval za člana uprave, odgovornega za korporativne finance, ekologijo, trgovino in industrijske storitve, so danes sporočili iz Gorenja.

Kot so spomnili, se je Debeljak v skupino vrnil leta 2012 in opravljal funkcije pomočnika predsednika uprave za mednarodni razvoj, direktorja Gorenjevih holdinških družb v Avstriji in na Nizozemskem ter glavnega digitalnega direktorja. Kot član uprave bo še naprej koordiniral aktivnosti digitalne transformacije skupine.

Nadzorniki so danes potrdili revidirano letno poročilo družbe in skupine za lani. To bo v skladu s finančnim koledarjem objavljeno v ponedeljek.

Poleg tega so se seznanili z ustanovitvijo Društva delničarjev GRVG. "Nadzorni svet podpira aktivnosti malih delničarjev Gorenja v smislu še večje transparentnosti informiranja," so zapisali.

Iz Društva delničarjev GRVG so danes sporočili, da so društvo ustanovili v sredo kot posledico želje malih delničarjev po organiziranem zastopanju interesov malih delničarjev. "Aktivnejša vloga malih delničarjev lahko vpliva na boljšo informiranost vseh udeležencev na kapitalskem trgu," so izpostavili.

Ob tem so vodstvu Gorenja in ostalim delničarjem predlagali, da po odhodu člana nadzornega sveta Toshibumija Tanimota, ki je bil član nadzornega sveta od julija 2014 in je odstopil iz zdravstvenih razlogov, za novega nadzornika družbe imenujejo Karla Kardova, ki bo v svetu zastopal interese malih delničarjev.

Mesto v upravi se je izpraznilo konec februarja po Groznikovem odstopu s funkcije, ki jo je opravljal od aprila 2012. Njegove naloge je v vmesnem času vodila izvršna pomočnica uprave za korporativne finance Jožica Turk. Upravo vodi Franjo Bobinac, člani pa so še Branko Apat, Peter Kukovica in Drago Bahun.