21.4.2017 11:44

Na Otočcu odprtje zasebnega kirurškega centra in vaskularnega raziskovalnega inštituta

Otočec, 21. aprila - V vasi Otočec pri Novem mestu bodo danes odprli zasebno bolnišnico Avelana oz. Kirurški center in vaskularni raziskovalni inštitut Otočec. Dolenjska bo s tem dobila prvo zasebno kirurško bolnišnico s tremi sodobno opremljenimi operacijskimi sobami. Podjetje Avelana je za naložbo odštelo približno 3,5 milijona evrov.

Po podatkih podjetja Avelana, katerega ustanovitelj je primarij Andrej Šikovec, bolnišnica obsega raziskovalni inštitut z omenjenimi operacijskimi dvoranami, intenzivnim nadzorom, bolniškimi sobami in dnevno bolnišnico. Skupaj 12 postelj na 1600 kvadratnih metrih.

Ena izmed treh operacijskih sob omogoča hibridne posege oz. odprto in znotrajžilno kirurgijo. V bolnišnici so ambulante, dnevna bolnišnica, intenzivna nega, tri standardne enoposteljne sobe in dva nadstandardna apartmaja. Bolnišnica je opremljena tudi za raziskovalno dejavnost.

Ministrstvo za zdravje je podjetju Avelana koncesijo za izvajanje programa zdravstvenih storitev na področju žilnih obolenj podelilo leta 2005. Avelana ima v najemu tudi poslovne prostore v Novem mestu, ki na približno sto kvadratnih metrih obsegajo čakalnico, dve ambulanti za preglede in pisarno. V bolnišnici je kot vodstveni in strokovni kader zaposlenih nekaj več kot deset ljudi.

Glavna usmeritev podjetja je specialistična zunajbolnišnična zdravstvena dejavnost. Specializirani so za kirurgijo ven oz. žilna obolenja, ukvarjajo se tudi z lepotnimi posegi z uporabo najsodobnejših laserjev, z zdravljenjem stresne inkontinence in izobraževanjem ter organizacijo specialističnih seminarjev. Dejavnost žilne kirurgije in ultrazvočnih pregledov je koncesijska, opravljajo tudi specialistične samoplačniške preglede.

Iz Avelane so še sporočili, da želijo ohraniti svoje mesto med vodilnimi na področju zdravljenja žilnih obolenj v Sloveniji in da bo razvoj tega leta 2003 ustanovljenega podjetja še naprej pretežno temeljil na zdravljenju teh.

Širše se želijo usmeriti tudi na trg lepotnih posegov in t. i. anti-aging medicine, zmerno pa načrtujejo krepiti zdravljenje stresne inkontinence. Stavijo tudi na paciente z ozemlja nekdanje Jugoslavije, so še zapisali.