Podjetja 20.4.2017 15:38

Nemška Aspiria odprla podružnico v Mariboru

Maribor, 20. aprila - Nemško podjetje Aspiria, ki se ukvarja z informacijsko tehnologijo, je danes v Mariboru odprlo svojo podružnico. Kot je ob odprtju povedal direktor Peter Postružnik, so s svojim osrednjim izdelkom Tim vodilni na trgih srednje Evrope, s slovenskim podjetjem pa z za zdaj štirimi visokoizobraženimi zaposlenimi načrtujejo prodor v jugovzhodno Evropo.

Skupina Aspiria, ki se ponaša z več kot 20-letnimi izkušnjami, trenutno zaposluje 16 strokovnjakov informacijske tehnologije in je v zadnjih petih letih beležila več kot 15-odstotno rast na letni ravni. Lani so ustvarili nekaj manj kot dva milijona evrov prihodkov.

Njihov ključni izdelek je programska rešitev Tim, platforma tretjih strank, ki so jo razvili za okolje Cisco Unified Collaboration in omogoča dodatne funkcije ter avtomatizira procese v sistemih za spletno telefonijo.

Z več kot pol milijona prodanimi licencami je Tim na trgu vodilna platforma tretjih strank v Evropi. Nemško podjetje sicer že od ustanovitve vodi Peter Postružnik, ki je tudi direktor slovenske podružnice, sicer pa podjetnik z bogatimi poslovnimi izkušnjami in koreninami v Mariboru.

Ob odprtju prostorov je povedal, da so podjetje odprli s pomočjo mariborske občine in Štajerske gospodarske zbornice, v Mariboru kot drugem največjem slovenskem mestu pa vidijo potencial zaradi strokovnjakov, ki prihajajo iz tamkajšnje fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, zaradi poznavanja nemškega jezika, pa tudi nemški Freising, kjer je sedež Aspirie, je od Maribora oddaljen manj kot pet ur vožnje.

"Naše poslanstvo je razvoj programske opreme, ki poenostavlja naša življenja. V Mariboru bomo zaposlovali visoko usposobljene in dinamične strokovnjake ter jim omogočali delo z najsodobnejšo tehnologijo na zahtevnih projektih razvoja programske opreme in informacijske podpore za globalne kupce," je dejal Postružnik.

Slovesnega odprtja se je udeležil tudi župan Andrej Fištravec in povedal, da je Postružnik lani stopil v stik z njihovim programom Invest in Maribor, zato današnje odprtje ponovno potrjuje, da sistemski pristop občine k podpori tako tujih kot tudi domačih investitorjev deluje.

Po besedah Jerneja Salecla iz Štajerske gospodarske zbornice si regija in država želita privabiti tuj kapital in odpirati nova delovna mesta, ne dogaja pa se pogosto, da se Slovenci, ki so uspešni v tujini, odločijo in vzpostavijo podjetje v Sloveniji.

"Aspiria je takšen dober primer in zgled, ki ga moramo in želimo izpostaviti. Še posebej zato, ker bo podjetje dalo možnost zaposlitve računalniškim strokovnjakom in torej perspektivo tisti skupini, ki sedaj velikokrat išče svojo priložnost v tujini," je dodal Salecl.