Podjetja 20.4.2017 13:59

Iskratel ob 70-letnici napoveduje nadaljnjo rast

Kranj, 20. aprila - Družba Iskratel obeležuje 70 let delovanja. Ob tej priložnosti so izdali knjigo in v vhodni dvorani podjetja odprli muzejsko razstavo, v petek pa bodo jubilej obeležili s slovesnostjo na Brdu pri Kranju. Poudarjajo, da poslujejo stabilno, novi posli - med njimi nedavno sklenjeni z Iranom - pa so spodbuda nadaljnji globalni rasti.

Kranj.
Sedež družbe Iskratel.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot je na današnjem srečanju z novinarji na sedežu družbe izpostavil glavni direktor Iskratela Željko Puljić, je Iskratel vedno stremel k lastni blagovni znamki, lastni proizvodnji in lastni prodajni mreži. To je z vidika tekmovanja s konkurenti po njegovih besedah zelo pomembno, zato k temu stremijo še danes.

V predstavitvi zgodovine podjetja je med drugim izpostavil, da je Iskratel ne le pionirsko podjetje slovenskih telekomunikacij, temveč tudi prvo podjetje v nekdanji skupni državi, ki je s tujim partnerjem ustanovilo t. i. joint venture družbo. To je bil nemški Siemens, s katerim so sodelovali skoraj 20 let, kar je po Puljićevih besedah obema družbama prinašalo koristi na globalnih trgih in prednosti pred konkurenco.

Sredi preteklega desetletja so se v Siemensu odločili, da opustijo dejavnost telekomunikacij, zato so izstopili iz lastništva. Puljić je prepričan, da je bila odločitev nemškega partnerja napačna. Ob tem je poudaril, da je Iskratel nadaljeval s prizadevanji in leta 2013 uspešno obrnil negativni tok poslovanja.

Danes je njihovo poslovanje stabilno, zadolženost pa vsako leto znižujejo. Kot je izpostavil Puljić, so pred njimi velika vlaganja; med drugim v sodelovanje z zagonskimi podjetji. Sodelujejo tudi z vsemi tremi slovenskimi univerzami, saj je 70 odstotkov Iskratelovih zaposlenih visoko izobraženih.

Minuli teden je Iskratel v Iranu s tamkajšnjim nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem Telecommunication Company of Iran (TCI) podpisal pogodbo o sodelovanju za letos v višini 15 milijonov evrov. V kratkem bo podpis še druge pogodbe s TCI, vredne 21 milijonov evrov.

Kot je za STA povedal Puljić, je gospodarska diplomacija z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem odigrala izjemno vlogo pri sklenitvi posla. "Pomagali so pri zagotavljanju pogojev za bolj korektno tržno tekmo," je pojasnil. Za uspeh na področju telekomunikacij je treba po Puljićevih ocenah učinkovito slediti trendom s področja digitalizacije in razumeti, na kakšen način bo potekal postopek avtomatizacije industrije.

Direktor marketinga in vodja strateškega odbora v Iskratelu Janko Öri je v predstavitvi knjige pojasnil, da so poleg več intervjujev pri njeni pripravi uporabili številne arhivske podatke in fotografije. V njej po njegovih besedah niso predstavljeni samo uspehi, zato je "s stališča zgodovinskega zapisa nedvomno korektna".

Med pripravo knjige so sprejeli tudi odločitev o pripravi razstave, ki je, tako kot knjiga, razdeljena v pet sklopov. Za tržni preboj je bilo po Örijevih besedah vedno potrebnih veliko inovacij in nekatere so predstavljene tudi na razstavnem prostoru.

Gorenjska banka, ki je bila do pred nekaj leti tudi vključena v lastniško strukturo Iskratela, je sicer že vzpostavila plačilni promet z Iranom, ustrezno podporo za uspešno realizacijo poslov na iranskem trgu pa slovenskim izvoznikom nudi tudi SID banka. Odobrila je namreč limit za zavarovanje terjatev do iranske banke Pasargad Bank v višini 100 milijonov evrov, na podlagi katerega lahko slovenski izvozniki in poslovne banke pridobijo kritje za zavarovanje izvoznih poslov v Iranu.