#družba 19.4.2017 19:01

V Mariboru dobili prvo izposojevalnico električnih koles

Maribor, 19. aprila - Podjetje Oven, hčerinska družba Elektra Maribor, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije, je danes v lokalu Mačka na Lentu odprlo prvo kolesarsko "sharing" točko, kjer pa si bo mogoče izposoditi zgolj električna kolesa. Kot je povedal direktor družbe Miroslav Prešern, bodo že maja projekt razširili še na desni breg Drave.

Maribor.
Električno kolo.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V prvi izposojevalnici, ki je v neposredni bližini Hiše Stare trte, si bo sprva mogoče izposoditi tri e-kolesa, pozneje jim bodo dodali še dva. Sicer pa se želijo v prihodnje za tovrstno ponudbo povezati tudi z drugimi deležniki v mestu, predvsem mestno občino in komunalnimi podjetji. Mestna občina je sicer tokrat poskrbela za postavitev stojal za izposojevalno postajo na Lentu.

"Gre za ekološko čisto prevozno sredstvo, s katerim ciljamo tudi na druga urbana središča v Sloveniji. Upamo, da se bo projekt prijel, ter da bodo tudi ostali spoznali, da je to koristno za občane in obiskovalce mesta," je dejal Prešern in dodal, da gre za novost v Sloveniji, ki jo bodo maja obogatili še z drugo točko na Drava centru.

Ker sami niso ponudnik polnilnih mest, bo za zdaj "bike sharing" potekal v omejeni obliki. Kolesa bo namreč potrebno vračati v izhodiščno točko, zato si želijo kakšnih partnerjev pri projektu, saj je smisel izposoje, da je mogoče kolesa polniti na več točkah po mestu in se lahko tam tudi prevzamejo oziroma oddajo.

Maribor je po njegovem dovolj veliko mesto, da obstajajo razlogi za uvedbo takega sistema. Poleg okoljskih razlogov gre tudi za bolj kakovostno mobilnost, takšna ponudba pa je seveda pomembna tudi za razvoj turizma.

Slednje je potrdila tudi vodja lokala Irena Visočnik, ki je povedala, da je taka pridobitev za Lent zelo pomembna, saj tja že zdaj veliko obiskovalcev prihaja s kolesi. Ti si v tem okolju želijo manj motornega prometa, e-kolesa pa za meščane in goste od drugod pomenijo tudi neko novo atrakcijo.

Električna kolesa si bo mogoče izposoditi ob predložitvi osebnega dokumenta in plačilu dveh evrov za dan izposoje, mogoče si ga je sposoditi tudi za daljše časovno obdobje, do konca maja pa bodo cene polovične.

S kolesom je mogoče prevoziti največ 80 kilometrov, kar pa je odvisno od telesne teže in terena. Kakšna posebna znanja za upravljanje s kolesom niso potrebna, saj je vožnja podobna kot z navadnim, le da jo olajša rahel električni pogon. Pri vožnji voznikom priporočajo uporabo čelade.