Podjetja Turizem 22.4.2017 8:02

Z zaključkom naložbe v plavajoče pomole v Portorožu do 90 novih komunalnih privezov

Portorož, 22. aprila - V javnem podjetju Okolje Piran v teh dneh zaključujejo z naložbo izgradnje novih plavajočih pomolov v pristanišču Portorož. Z investicijo bodo pridobili 90 komunalnih privezov za plovila različnih dolžin, širin in ugrezov. Poleg teh bo z novo investicijo Portorož pridobil tudi 17 privezov za dnevne goste.

Portorož. Marina Portorož. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Portorož.
Marina Portorož.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Upravljavec bo v pristanišče najprej privezal plovila dosedanjih uporabnikov pristanišča Portorož, ki že imajo sklenjeno pogodbo za stalni privez, in približno 15 plovil, ki so bila do zdaj privezana v pristanišču Piran in se jih zaradi prostorske stiske, ki je posledica izgradnje ribiškega pristanišča v Piranu, seli v Portorož, so sporočili iz Okolja Piran.

Poleg teh bodo na nove portoroške pomole privezali tudi nekatera plovila iz ribiškega dela pristanišča Piran, in sicer tistih uporabnikov, ki so zaradi prenehanja dejavnosti ribištva izgubili pravico do priveza v ribiškem delu pristanišča Piran. Ostalih 36 priveznih mest bodo razporedili med čakajoče prosilce za privez.

Prioritetno listo upravičencev bodo oblikovali na podlagi sprejetih sprememb odloka o pristanišču Portorož, sprememb odloka o pristanišču Piran ter pravilnika o načinu dodeljevanja privezov in sklepanju pogodb o uporabi priveza v pristanišču Piran in pristanišču Portorož.

V prihodnjih dneh bodo tako preverjali točnost podatkov, predvsem tistih o stalnem prebivališču, iz vlog čakajočih na privez ter nato pripravili prioritetno listo upravičencev do priveza. Prioritetno listo bo potrdila tričlanska komisija, pri čemer dva člana komisije imenuje direktor upravljavca pristanišča, enega pa župan občine.

Kot poudarjajo v Okolju Piran, bo na dodeljevanje privezov poleg dolžine in širine plovila pomembno vplival tudi ugrez plovila, saj bo mogoče na prvi pomol privezati samo plovila z nizkim ugrezom. Dimenzije privezov v pristanišču Portorož so razvidne iz načrta pristanišča, ki je sestavni del omenjenega pravilnika. Tako pravilnik kot spremembe odlokov so sicer objavljeni na spletni strani Okolja Piran.