Študenti medicine na ljubljanskem Prešernovem trgu opozarjajo na srčnožilne bolezni

Ljubljana, 19. aprila - Društvo študentov medicine Slovenije bo danes v sklopu prostovoljnega projekta Misli na srce že šesto leto organiziralo javnozdravstveni dogodek Krog zdravja, na katerem bodo mimoidoče na Prešernovem trgu v Ljubljani med 10. in 18. uro izobraževali o srčnožilnih boleznih. Na dogodku bodo med drugim merili krvni sladkor, holesterol in krvni tlak.

Poleg tega bodo na stojnicah določali še gleženjski in telesno-masni indeks ter krvne skupine, poleg meritev pa bo na voljo tudi svetovanje zdravnika.

Kot so zapisali v društvu študentov medicine, so na lanskem Krogu zdravja izvedli več kot 5000 meritev. S projektom Misli na srce pa se študenti medicine že okoli 20 let borijo proti srčnožilnim obolenjem med starimi in mladimi s spodbujanjem zdravega načina življenja, izobraževalnimi delavnicami na srednjih šolah in drugimi dogodki.

Njihov cilj je znižanje obolevnosti Slovencev za srčnožilnimi boleznimi, ki so v razvitem svetu vodilni vzrok umrljivosti. Na te bolezni se da v veliki meri vplivati z zdravim načinom življenja in zdravljenjem pridruženih bolezni, so še zapisali organizatorji.