V EU nov sistem za boljši nadzor ekoloških proizvodov

Bruselj, 18. aprila - V sredo se bo začel uporabljati nov sistem izdajanja elektronskih potrdil za boljši nadzor uvoženih ekoloških proizvodov, s katerim bo EU postala vodilna na področju sledljivosti in zbiranja zanesljivih podatkov o trgovini z ekološkimi proizvodi.

Napredni sistem izdajanja elektronskih potrdil bo prispeval k okrepitvi določb o varnosti hrane in zmanjšanju tveganja za goljufije. Poleg tega bo zmanjšal upravno obremenitev gospodarskih subjektov in organov ter zagotavljal mnogo obsežnejše statistične podatke o uvoženih ekoloških proizvodih, so sporočili iz Bruslja.

Po novem bodo uvozna spričevala dodana v celoviti računalniški veterinarski sistem TRACES, tj. obstoječi elektronski sistem EU za sledenje premikov prehrambnih proizvodov po EU.

"Naša zavezanost strogim merilom na področju izdajanja potrdil in kontrolnih pregledov je pomemben del standardov EU za varnost hrane. Ti visoki standardi so nam omogočili, da smo postali najboljši naslovnik za hrano na svetu, moramo pa si še naprej prizadevati za nove in boljše rešitve. Z novimi pravili se bo izboljšala sledljivost ekoloških proizvodov, ki so eden od pomembnih rastočih trgov," je ob tem poudaril evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan.

Za sistem TRACES, ki je stalno dostopen, se je že izkazalo, da olajšuje trgovino, saj trgovinskim partnerjem in pristojnim organom omogoča, da enostavno pridobijo podatke o premikih svojih pošiljk, hkrati pa pospešuje upravne postopke. Poleg tega se je izkazal za neprecenljivo sredstvo za omogočanje hitrega odzivanja na nevarnosti za zdravje s sledenjem premikom pošiljk in lažjim obvladovanjem tveganj zavrnjenih pošiljk, še dodajajo v Bruslju.