Podjetja 17.4.2017 8:51

Paradajz lani vknjižil pol milijona več prihodkov

Murska Sobota, 17. aprila - Družba Paradajz je lani v Renkovcih pridelala dobrih 3500 ton paradižnika in imela zaradi podaljšane sezone glede na leto 2015 za pol milijona evrov več prihodkov, tako da so ti znašali dobrih šest milijonov evrov. Lansko leto je bilo tako približno na ravni leta 2014, kar pomeni, da jim je ostalo dobrih 600.000 evrov dobička.

Turnišče.
Paradižniki znamke Lušt, LUŠTni paradižniki, nasad paradižnikov.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V Paradajzu so prihodke pretežno ustvarili v Sloveniji, Kristjan Magdič iz podjetja pa je za STA povedal, da je bil namen njihovega projekta tudi povečati samooskrbo s paradižnikom v Sloveniji in zmanjšati njegov uvoz. V lanskem letu so tako izvozili za pičlih 4000 evrov paradižnika, vse drugo so prodali doma.

Paradajz po Magdičevih besedah sodeluje praktično z vsemi trgovci, odnosi pa so korektni. "To se potrjuje tudi letos," je pojasnil.

Kot je povedal, so namreč prejšnji teden že začeli sezono obiranja po trimesečnem premoru. V času premora odstranijo stare rastline, očistijo rastlinjak, posadijo nove, približno 10 tednov stare rastline, nato pa lahko po 10 do 12 tednih spet obirajo rdeče in zrele paradižnike.

Cikel sajenja in obiranja je sicer mogoče spremeniti, tako da bi imeli 'delovni odmor' poleti in bi lahko paradižnik obirali tudi pozimi, vendar bi to zahtevalo še več energije, pri čemer pa imajo težave zaradi omejitev in koncesnin države, pojasnjuje Magdič in dodaja, da se glede koncesij zaenkrat ni nič spremenilo.

Vlada je ob sprejemu koncesijskih aktov sprejela tudi določilo, da bodo vse nove količine geotermalne vode, ki se bodo sprostile, na voljo kmetijstvu. Te količine so se sprostile, saj se je Komunala Murska Sobota odpovedala podpisu pogodbe in zemeljske vroče vode zaradi uvedbe koncesnin ne uporablja več.

"Čeprav ves čas opozarjamo na to dejstvo in pišemo pristojnim ministrom, poslancem in tudi predsedniku vlade, nam do danes niso dodelili teh sproščenih količin, ki so nujno potrebne za naš obstanek in razvoj. Zaprosili in potrebovali bi namreč 500.000 kubičnih metrov vode, dobili pa smo jih le 236.000," pravijo v Paradajzu.

Prav zaradi koncesij in omejitev uporabe vode stoji projekt pridelave paprike. Strošek energije bi bil namreč previsok, da bi bila pridelava paprike smiselna. Posledično seveda tudi ni novih delovnih mest in večje samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji, dodaja Magdič.

V Paradajzu so lani število zaposlenih povečali za enega, tako da jih je bilo skupaj 58.