#družba 17.4.2017 8:05

V Sloveniji in na Hrvaškem rast spletne prodaje

Ljubljana, 17. aprila - Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem je moč opaziti izjemno povečanje pogostosti nakupovanja na spletu. Vsaj en spletni nakup je opravilo že devet od desetih uporabnikov interneta, a med državama obstajajo razlike v naklonjenosti tujim trgovcem ter s tem povezanimi načini plačil, kaže raziskava Shopper's Mind Slovenija.

Ljubljana.
Spletna trgovina Ebay, spletno nakupovanje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Spletni trg je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem v velikem porastu, saj pogostost spletnega nakupovanja iz leta v leto vztrajno narašča. Pri nas mesečno na spletu kupuje 37 odstotkov spletne populacije, vsaj eno izkušnjo s spletnim nakupovanjem ima devet od desetih uporabnikov spleta, so sporočili iz podjetja Ceneje.

Zelo podobno podatki kažejo za sosednjo Hrvaško, a s pomembno razliko v deležu rednih mesečnih kupcev - tam jih je že skoraj polovica.

"Smo v obdobju hitre rasti nakupovanja na spletnih kanalih, potencial spletne trgovine v primerjavi z drugimi segmenti je izjemen. Podatki naše raziskave kažejo izjemno povečanje frekvence nakupovanja v tem prodajnem kanalu," je na nedavni konferenci o spletnem nakupovanju v regiji Ecommerce Day 2017 v Zagrebu pojasnil direktor podjetja Ceneje Darko Dujič.

Pozornost so med drugim pritegnili podatki o nakupnih navadah z vidika plačilnih metod. V Sloveniji je zaradi dolge tradicije gotovinskega poslovanja z več kot 40 odstotki še vedno najbolj priljubljeno plačilo po povzetju, vendar elektronska plačila v zadnjih letih naraščajo. V letu 2016 se je s kreditno kartico zaključila petina nakupov.

Med hrvaškimi spletnimi kupci je poleg plačila po povzetju na prvem mestu plačevanje z orodjem Paypal, s katerim se zaključi skoraj tretjina nakupov. Razloge za to raziskovalci iščejo v naklonjenosti tamkajšnjih kupcev globalnim platformam, kot sta Ebay in Aliexpress.

Med državama podobno obstajajo pomembne razlike v naklonjenosti domačim oziroma tujim spletnim trgovcem. Skoraj polovica slovenskih spletnih kupcev nakupuje izključno doma, na Hrvaškem zgolj 22 odstotkov. Na drugi strani 40 odstotkov hrvaških spletnih kupcev večinoma nakupuje v tujini, v Sloveniji je takih manj kot petina.

Eden ključnih dejavnikov, ki spodbujajo rast spletne trgovine v Sloveniji in v sosednji Hrvaški, je širitev nakupov v novih kategorijah oziroma blagovnih skupinah, ki doslej še niso bile tako razvite na spletu. V Sloveniji se je v enem letu najbolj povečal tržni delež spletnim trgovinam v kategorijah hrana in pijača, avto-moto oprema in oprema za male živali, medtem ko so na Hrvaškem najbolj zrasli spletni trgovinski centri ter trgovci s področja skupinskih nakupov in zavarovanj.

Mobilne tehnologije so postale katalizator nakupnega vedenja na spletu, česar se vse bolj zavedajo tudi trgovci na obeh trgih. Podatki analize tehnične skladnosti trgovin s standardi varnega nakupovanja na spletu kažejo, da je imelo novembra lani optimizirano mobilno spletno stran 76 odstotkov slovenskih spletnih trgovin. Hrvaška je v tem pogledu v zadnjem letu naredila pomemben korak naprej, saj je imelo lani spletno stran, prilagojeno mobilnim napravam, zgolj 60 odstotkov trgovin, letos pa že skoraj devet od desetih.

V obeh državah so raziskovalci opazili tudi vzpon portalov za primerjalno nakupovanje, ki jih v Sloveniji uporablja dobra tretjina spletne populacije, na Hrvaškem pa 55 odstotkov uporabnikov. Gre za platforme, ki na enem mestu omogočajo vse informacije za preudarno nakupovanje ter s tem olajšajo nakupni proces.

Raziskavo spletnega nakupovanja Shopper's Mind 2016-2017 izvaja podjetje Ceneje skupaj z agencijo Valicon. Novembra lani je zajela 22.633 slovenskih spletnih uporabnikov, marca letos pa še 22.437 uporabnikov na Hrvaškem.