Turizem 14.4.2017 9:52

Hoteli na Obali med velikonočnimi prazniki dodobra zasedeni

Piran/Izola, 14. aprila - Napovedi rezervacij hotelskih zmogljivosti med velikonočnimi prazniki kažejo dober obet za turistične delavce na slovenski obali. V Portorožu, Piranu in Izoli bodo v tem času hoteli več kot 90-odstotno zasedeni, v koprskih nočitvenih zmogljivostih je za zdaj rezerviranih dobrih 70 odstotkov postelj. Ob tem goste čakajo številne prireditve.

Portorož.
Hotel Kempinski Palace.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so povedali v Turističnem združenju Portorož, je v piranski občini veliko hotelov že zdaj polno zasedenih, v povprečju pa okoli 90-odstotno. "Pričakujemo, da bo obisk vsaj tako dober kot lani, v nekaterih hotelih pa napovedujejo celo za petino več rezervacij," je za STA dejala Lea Šuligoj.

Lani so tuji gostje ustvarili kar 90 odstotkov vseh nočitev v tem času, predvidevajo, da bo tudi letos tako, poleg domačih pa pričakujejo največ gostov iz Avstrije, Italije in Nemčije. Šest hotelov v okviru LifeClass Portorož je že polno zasedenih, kar je dober obet pred glavno sezono, saj so bili lani v času teh praznikov 90-odstotno zasedeni.

Tudi sicer so na tem koncu s prvimi tremi meseci leta zelo zadovoljni, saj so zabeležili dobrih 172.000 hotelskih nočitev, kar je devet odstotkov več kot lani. Skoraj polovico nočitev so ustvarili domači gostje, kar je v primerjavi z letom prej skoraj za petino več. Tudi v prvih desetih dneh aprila so rezultati odlični, saj beležijo kar 40 odstotkov več nočitev kot lani.

Veliko si od tega konca tedna obetajo tudi v Izoli, kjer bodo namestitvene zmogljivosti zasedene celo 95-odstotno, ob tem pa je bil lepo zaseden že teden pred prazniki, saj je pri njih gostovalo več skupin jadralcev, ki se pripravljajo na velikonočno regato. Glede na rezervacije je med tujimi gosti tudi pri njih opaziti največ Avstrijcev, Italijanov in Nemcev.

Kot je za STA povedala Luca Stančič Kodarin iz izolske občine, so z letošnjimi turističnimi dosežki zaenkrat zadovoljni, saj so v prvem trimesečju beležili dvoodstotno rast zasedenosti, marca pa celo triodstotno, čeprav so bili velikonočni prazniki lani prav v tem mesecu. Domači gostje predstavljajo kar 80 odstotkov, poleg njih pa raste tudi število italijanskih, hrvaških in ruskih gostov.

V Turistični organizaciji Koper so za STA pojasnili, da bodo tamkajšnje nastanitvene zmogljivosti med prazniki prav tako dobro zasedene, v povprečju okoli 70-odstotno. Med gosti bo največ Slovencev, Italijanov in Nemcev.

V času velikonočnih praznikov na obali pripravljajo tudi precej zanimivih dogodkov. V Izoli, kjer bodo predvidoma junija na Belvederju odprli nov štirizvezdični hotel, bo potekala že 30. jadralna regata Spring Cup, koprska Bonifika bo gostila mednarodni velikonočni rokometni turnir, v petek tudi orientacijski tek po mestnem jedru, od sobote do ponedeljka pa bo v Koštaboni že tradicionalna Fjera.

Na piransko-portoroškem koncu so od dogodkov izpostavili 25. velikonočno regato, eno najpomembnejših v razredu optimist v tem delu Evrope in že nekaj let najštevilčnejšo regato v Sloveniji. Samo od nje si obetajo več kot 2300 nočitev. V parku portoroškega hotela Kempinski Palace pa bo vse praznične dni potekala velikonočna tržnica in delavnice za otroke.