#družba 25.3.2017 11:13

V Sloveniji že 2,4 milijona uporabnikov mobilnega omrežja

Ljubljana, 25. marca - Ob koncu lanskega leta je bilo v Sloveniji že skoraj 2,4 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je za odstotek več kot leto pred tem. Med njimi je bilo 77 odstotkov naročnikov, ostali pa so bili predplačniki, kažejo pred dnevi objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Ljubljana. Antena mobilne telefonije, telekomunikacijsko omrežje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Antena mobilne telefonije, telekomunikacijsko omrežje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Število uporabnikov mobilnega omrežja presega število prebivalcev v državi, kar pomeni, da nekateri prebivalci uporabljajo več mobilnih telefonov, na primer poleg zasebnega še službeni mobilnik.

Statistični podatki še kažejo, da je bilo konec leta 2016 v Sloveniji 176.462 klasičnih telefonskih priključkov, kar na letni ravni predstavlja 16-odstotni padec.

Trend upadanja števila klasičnih telefonskih priključkov je prisoten že več let, se pa po drugi strani povečuje število priključkov telefonije prek internetne povezave (IP-telefonija). Število teh se je na letni ravni povečalo za štiri odstotke na skoraj 530.000.

Povečalo se je tudi število priključkov za širokopasovni dostop do interneta, in sicer za tri odstotke na več kot 588.000 priključkov. Znotraj tega so xDSL-priključki predstavljali 39,6-odstoten delež, priključki prek kabelskega modema 30-odstoten, optični priključki pa 28,1-odstoten delež.