24.3.2017 18:45

Zvezo prijateljev mladine bo še naprej vodila Darja Groznik

Ljubljana, 24. marca - Na skupščini Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so za predsednico znova izvolili Darjo Groznik, ki ZPMS vodi od leta 2012. Na skupščini so obravnavali tudi plan dela za leto 2017. Sklenili so pozornost usmeriti v kvalitetno izvedbo programov, predvsem pa v zbiranje sredstev, ki bodo omogočili te programe, so sporočili iz ZPMS.

Ljubljana. Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Tako bo tudi letos junija v Cankarjevem domu dobrodelni koncert Otroci za otroke, na katerem bodo nastopili otroci skupaj z znanimi slovenskimi glasbeniki, pridobljena sredstva pa bodo namenjena programu Pomežik soncu, ki otrokom iz socialno ogroženih skupin omogoča brezplačne počitnice.

Člani skupščine so sicer razpravljali tudi o otrokovih pravicah, saj v Sloveniji to področje ni sistemsko urejeno. Preveč je razdrobljenosti in neusklajenosti po različnih področjih in sektorjih, tudi v zakonodaji. Manjka koordinacijski organ, ki bi povezoval vsa področja in se posvečal izključno zaščiti otrok in njihovim pravicam, zato je ZPMS lani predlagala ustanovitev Sveta za otroke pri vladi in podprla sprejem družinskega zakonika v državnem zboru, so sporočili z zveze.

Eden najobsežnejših projektov zveze je Telefon za otroke in mladostnike - TOM, ki deluje že od leta 1990. V okviru Nacionalne mreže TOM je bilo lani aktivnih osem svetovalnih skupin in 157 svetovalcev - prostovoljcev, ki so otrokom in mladim čustvena opora pri srečevanju z vprašanji, dilemami ali stiskami odraščanja.

Mladi so tudi ena od najbolj intenzivnih skupin pri uporabi spleta, zato od leta 2007 deluje tudi E-TOM, od leta 2012 pa je aktiven Center za varnejši internet, ki poleg TOM telefona združuje še točko za obveščanje o varni rabi interneta Safe-si in Spletno oko - točko za anonimne prijave nelegalnih spletnih vsebin.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki združuje 112 društev in zvez, s svojimi programi in projekti humanitarne pomoči prispeva k blažitvi posledic ekonomske krize ter pomaga pri razvijanju sposobnosti otrok in mladih za uspešnejše soočanje z izzivi sodobne družbe, so še zapisali na ZPMS.