Podjetja 23.3.2017 20:40

Mariborski svetniki za regeneracijo industrijskih con

Maribor, 23. marca - Mariborski svetniki so danes med drugim podprli pobudo tamkajšnje univerze za dogovor z mestno občino o pripravi strategije regeneracije nekdanjih industrijskih con Maribora v okviru sprejete Trajnostne urbane strategije. Po besedah predstojnika oddelka za arhitekturo na gradbeni fakulteti Uroša Lobnika bodo izhodišča pripravili v treh mesecih.

Maribor. Stavba mestne občine Maribor. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor.
Stavba mestne občine Maribor.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Omenjena izhodišča bodo, kot sta med drugim pojasnila Lobnik in prorektorica za razvoj kakovosti na mariborski univerzi Lučka Lorber, pripravili do junijske seje mestnega sveta, strategija regeneracije nekdanjih industrijskih območij pa bi nato lahko služila kot vzorčni primer za potrebe načrtovanja in usmerjanja razvoja vzhodne kohezijske regije.

Mestni svet je danes v ta namen podprl sklep o imenovanju mešane strokovno-delovne skupino, ki bo pripravila konkreten načrt. Ta bo vključeval posamezne izvedbene faze revitalizacije, imena nosilcev določenih aktivnosti in predlog financiranja posameznih aktivnosti do leta 2028.

Ob tem bo univerza oblikovala še ekspertno skupino za spremljanje aktivnosti, ki jo bodo sestavljali domači in tuji strokovnjaki, pa tudi strokovno in interdisciplinarno delovno skupino, ki bo pod vodstvom Lobnika koordinirala in usmerjala aktivnosti.

Regeneracija še pred četrt stoletja aktivnih industrijskih con Maribora je, glede na tradicijo, identiteto mesta in obstoječa znanja, po besedah Lorberjeve ključna in pravzaprav edina smotrna možnost vzpostavljanja trajnostne strategije preurejanja mesta.

Interdisciplinarni načrt trajnostne regeneracije bo obsegal industrijske cone v Melju, na Studencih in Teznem, enega največjih izzivov v prihodnosti pa bo predstavljalo usmerjanje urbanega razvoja proti letališču, kar je za gospodarski razvoj Maribora in njegovem uveljavljanju kot regionalnega središča izjemnega pomena.