Turizem 23.3.2017 14:26

Vlada o vpisu klekljanja čipk in suhozidne gradnje na Unescov seznam nesnovne dediščine

Ljubljana, 23. marca - Vlada soglaša s predajo vloge za vpis klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Na seji se je seznanila tudi s potekom priprav za vpis večnacionalne nominacije suhozidne gradnje, pri kateri sodelujejo še Ciper, Grčija, Bolgarija, Hrvaška, Italija, Švica, Francija in Španija.

Ljubljana. Klekljanje. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Klekljanje.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je vlada zadolžila ministrstvo za zunanje zadeve, da gradivo za vpis nesnovne kulturne dediščine Klekljanje čipk v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam do konca meseca preda sekretariatu Unesco konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine.

Vlada je na predlog ministrstva za kulturo leta 2016 razglasila klekljanje čipk za nesnovno dediščino državnega pomena. S tem je bil izpolnjen pogoj, da lahko Slovenija to nesnovno kulturno dediščino kandidira za vpis na omenjeni Unescov seznam.

Suhozidna gradnja je bila maja 2016 vpisana v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, s čimer je bil izpolnjen pogoj, da lahko Slovenija to enoto nesnovne kulturne dediščine kandidira za večnacionalno nominacijo za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Ministrstvo za kulturo je v sodelovanju s koordinatorjem varstva nesnovne kulturne dediščine presodilo, da je suhozidna gradnja primerna za večnacionalno kandidaturo za vpis na seznam. Države, ki sodelujejo pri pripravi večnacionalne nominacije, želijo vložiti vlogo v postopek nominacije v letošnjem letu.

Vlogo naj bi sekretariatu Unesco konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine v imenu vseh sodelujočih držav predal Ciper, zato je vlada naložila zunanjemu ministrstvu, da z njim uskladi podpisovanje vloge v okviru stalnih predstavništev držav pri Unescu v Parizu in s tem omogoči oddajo vloge najpozneje do konca tega meseca.