Podjetja 26.3.2017 9:37

V Slovenijo prihaja eden večjih evropskih logistov

Ljubljana, 26. marca - V Slovenijo prihaja Ekol Logistics, eden večjih logistov v Evropi, ki ima sedež v Turčiji. Aktiven je po vsej Evropi in tudi na Bližnjem vzhodu. Zaposlujejo 6500 ljudi, njihovo mrežo pa sestavlja več kot 5500 različnih vozil. Slovenija bo že 15. država, kjer bo Ekol ustanovil lastno podjetje, imenovano Ekol Slovenija.

Ekol Slovenija bo nudil servis mednarodnega ter domačega transporta, ki bo vključeval kompletne, delne in zbirne prevoze. V bližini Ljubljane naj bi postavili tudi svoje skladišče, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Do konca naslednjega leta bi lahko imeli že 15 zaposlenih," je povedal vodja poslovne enote Ekol Slovenija Miha Ulčar. Ekol Slovenija je bil ustanovljen in registriran v marcu in bo začel delovati v mesecu ali dveh.

Na daljši rok bo Ekol Slovenija ponujal intermodalne rešitve do in iz drugih evropskih držav. "Da na slovenski trg vstopa novo, perspektivno in ambiciozno podjetje, je zelo dobro za našo ekonomijo," še meni Ulčar.

Ekol, ki je bil ustanovljen leta 1990, je zunaj Turčije začel investirati leta 1996, ko je postavil podjetje v Nemčiji. Sledile so investicije v Romuniji, Italiji, Franciji, Ukrajini, Grčiji ter Bosni in Hercegovini.

V letu 2013 je Ekol ustanovil podjetje Ekol Madžarska, v letu 2014 je bila transportnemu omrežju dodana Španija, v letu 2015 pa se je odprl Ekol Poljska. Lani Ekol odprl svoje poslovalnice še na Češkem, v Bolgariji in Iranu. Trenutno so tako prisotni v 15 državah, v naslednjih dveh do treh letih pa naj bi se ta številka zvišala na 40. Načrtujejo namreč širitev tako po Evropi, v Aziji, ZDA in na Kitajskem.

Ekol ima lastni oddelek za raziskave in razvoja, ki zaposluje 120 ljudi.

Generalni direktor za Evropo in član izvršnega odbora Wojciech Brzuska je napovedal, da bo Ekol v naslednjih mesecih ohranil tempo rasti na Češkem, v Španiji, Iranu in Romuniji. "Uvajamo našo strategijo in upamo, da bo naš servis pripomogel k razširitvi poslovanja naših strank. Ekol je ustvaril navdušenje in trajnostne vrednote s svojimi strankami," je dodal.