Podjetja 26.3.2017 8:57

Carthago prodajo lani povišal za skoraj tretjino

Odranci, 26. marca - Nemški proizvajalec avtodomov Carthago je v svojem slovenskem podjetju v Odrancih v minulem poslovnem obdobju 2015/16 začutil ponovno rast prodaje počitniških vozil. V tem času so beležili skoraj 143,5 milijona evrov prihodkov, kar je 29 odstotkov več kot sezono prej. Njihov dobiček je iz predlanskih petih milijonov skočil na 6,8 milijona evrov.

Odranci. Logotip podjetja Carthago. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Odranci.
Logotip podjetja Carthago.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenska družba, ki je del istoimenske nemške skupine pod vodstvom Karla-Heinza Schulerja, letne poslovne rezultate objavlja sezonsko, iz poročila na Ajpesu pa je razvidno, da je konec lanskega julija zaposlovala 616 ljudi, kar je celo za 125 več kot v enakem obdobju leto pred tem.

Tudi to potrjuje ugotovitve uprave, da se je trend upadanja prodaje avtodomov na evropskem trgu le ustavil. Največjo, kar 70-odstotno rast novoregistriranih vozil so lani v primerjavi z letom prej beležili v Španiji, opazna je bila tudi na Danskem, v Veliki Britaniji, Belgiji in Švici, praktično edina od velikih evropskih držav, ki je beležila padec, je bila Švedska, kjer so registrirali pet odstotkov manj počitniških vozil.

"Optimizem je bilo čutiti že na sejmih v Stuttgartu in Düsseldorfu. Sicer pa smo lani predstavili nekatere nove modele avtodomov, ki so v zadnjih letih postali sinonim za prestiž. Lahko se pohvalimo z največjo prodajo med prestižnimi proizvajalci avtodomov," v poročilu ugotavlja vodstvo podjetja, ki ima svoj sedež v Aulendorfu blizu Bodenskega jezera.

Tudi sicer je poslovanje slovenskega podjetja precej odvisno od nemškega gospodarstva, ki je že nekaj časa v razcvetu, večji del proizvodnje pa je namenjen izvozu. Zaradi povečane proizvodnje letos in naslednje leto v podjetju načrtujejo nove investicije, predvsem odkup novih zemljišč, dograditev proizvodne hale in nakup novih strojev.

Vse to bo po besedah predstavnikov podjetja pripeljalo do dodatnega zaposlovanja, prav iskanje usposobljenega strokovnega kadra pa je eden njihovih letošnjih največjih izzivov. Težave imajo predvsem pri iskanju deficitarnih poklicev kot so na primer lesarski tehnik, mizar, mehatronik in CNC operater.