Slovenija #družba 18.3.2017 9:37

Prihaja razpis za energetsko prenovo stavb v občinski lasti

Ljubljana, 18. marca - Ministrstvo za infrastrukturo bo predvidoma še pred koncem meseca objavilo javni razpis za sofinanciranje celovite energetske prenove stavb v lasti in rabi občin. Na voljo bo predvidoma 17,6 milijona evrov sredstev evropske kohezijske politike, so pred nekaj dnevi sporočili z ministrstva.

Ljubljana.
Energetska izkaznica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razpis bodo objavili v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Od finančnih sredstev jih bo 15 milijonov evrov prišlo iz kohezijskega sklada, 2,6 milijona evrov pa bo slovenske udeležbe. Sredstva bodo na razpolago za črpanje v letih 2017 in 2018.

"Da bi omogočili izvedbo projektov, s katerimi bodo občine kandidirale na tem javnem razpisu, v skladu s terminskimi načrti občin, bo prvi rok za posredovanje vlog že v sredini meseca aprila, sledili pa bodo še roki v maju, juniju, septembru in oktobru," pravijo na ministrstvu.

Pogoji in merila za izbor operacij ostajajo enaki kot pri prejšnjem razpisu, razpisna dokumentacija pa bo spremenjena le z zahtevo po spoštovanju podrobnejših navodil glede priprave dokumentacije in glede na odgovore na zastavljena vprašanja pri prvem razpisu.

Poleg javnega razpisa za občine bosta v drugi polovici meseca marca objavljeni tudi povabili k oddaji vlog prijaviteljev za zbiranje predlogov operacij energetske prenove stavb ožjega javnega sektorja in širšega javnega sektorja v lasti države, so še napovedali.