Podjetja 18.3.2017 8:15

Quadrofoilove investitorje odvrača slovensko poslovno okolje

Slovenska Bistrica, 18. marca - Bistriški proizvajalec za zdaj še vedno le testnih inovativnih in ekoloških plovil Quadrofoil še ni sklenil dogovora z nobenim od potencialnih investitorjev, od katerih pričakujejo okoli 60 milijonov evrov zagonskega kapitala. Kot je pojasnil direktor Marjan Rožman, je zanimanja dovolj, a imajo vlagatelji pomisleke glede lokacije na Pragerskem.

Slovenska Bistrica, Podjetje Quadrofoil.
Nizkoenergijsko in ekološko plovilo Quadrofoil.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Rožman je selitev sedeža podjetja in serijske proizvodnje v nove prostore na Pragerskem napovedoval že za lanski junij in takrat govoril o 35-milijonski investiciji. Avgusta je nato pojasnil, da je razlog polletne zamude v nujnih spremembah gradbenih načrtov po opravljeni geološko-geomehanski preiskavi sestave tal.

Zdaj je povedal, da so se pozimi osredotočali predvsem na pripravo na prve dostave, sicer pa da je projekt Pragersko z arhitekturnega vidika zaključen. Zaradi nestabilnih tal, ki ne omogočajo gradnje objekta sprva načrtovanih razsežnosti, so gradbene načrte prilagodili in so zdaj pripravljeni na vzpostavitev visokotehnološkega okolja.

"Zamik pričetka gradnje je povezan tudi z usklajevanjem s potencialnimi strateškimi vlagatelji, vendar verjamem, da bomo v kratkem imeli vse odgovore in bomo lahko takoj, ko bo to mogoče, tudi pričeli z delom," je za STA dejal Rožman.

V zvezi z iskanjem investitorjev je pojasnil, da je bilo ob zbiranju nezavezujočih ponudb kar nekaj konkretnega zanimanja, vendar je pri partnerstvih takšnih razsežnosti potrebnega veliko usklajevanja in iskanja rešitev, ki so sprejemljive za obe strani. Ena izmed ključnih zadev je po njegovem tudi dogovor o lokaciji proizvodnje, pri tem pa priznava, da njihovo vztrajanje, da bo proizvodnja Q2 in sedež družbe locirana v Pragerskem, investitorjem povzroča določene pomisleke.

"Z različnimi investitorji se pogovarjamo o različnih zneskih, a končen cilj ostaja, da zberemo 60 milijonov evrov, ki bodo namenjeni vzpostavitvi proizvodnje. S tem bomo namreč lahko zadovoljili veliko povpraševanje, širili prodajno mrežo in nenazadnje izdelali štirisedežnik, ki bo popolnoma spremenil področja osebnega in javnega transporta," meni prvi mož Quadrofoila.

Ob tem dodaja, da Slovenija ponuja veliko možnosti za razvoj podjetništva, pri čemer ima v mislih predvsem inovatorje, žal pa temu ne sledi regulativa, ki ureja poslovno in finančno okolje in ne ponuja stabilnosti ter ugodnih pogojev za dolgoročne naložbe v realni sektor, še posebej ne domačim podjetjem.

Tudi zato si po njegovem investitorji želijo selitve tja, kjer je naklonjenost države tovrstnim projektom veliko večja. Nekatere države jim tako ponujajo do 75 odstotkov financiranja investicije celo z nepovratnimi sredstvi, z zavezo ureditve lokalnih administrativnih postopkov v najkrajšem možnem času ter dodatnimi davčnimi ugodnostmi, če preselijo proizvodnjo v njihovo okolje.

Začetni del serijske proizvodnje, v katerem te dni plovila intenzivno pripravljajo na zaključno sestavljanje in dostavo prvim kupcem, tako za zdaj še zmeraj poteka v prostorih Impola v Slovenski Bistrici, kjer pa so že v prostorski stiski.

Glede na trenutne zmogljivosti nameravajo letos izdelati skupaj 300 plovil, predvsem za trge, kjer že imajo vzpostavljene mreže lokalnih distributerjev in posrednikov, torej v Združene arabske emirate, na Hrvaško, v Katar, Avstralijo, Singapur in še nekatere države. Pred časom so odprli tudi predstavništvo v ZDA, od koder že prihajajo napovedi po številnih naročilih.

Rožman zagotavlja, da dobava omejene serije plovil Q2S poteka po načrtu, tako da bodo prva plovila zapustila njihove proizvodne prostore predvidoma konec tega meseca, kar pa je seveda tudi odvisno od končnih potrditev in morebitnih želja kupcev. Ker gre za "VIP" kupce, želijo namreč poskrbeti za to, da bodo njihove želje uslišane. Sicer pa bo postopek dobave potekal izven oči javnosti in z veliko mero spoštovanja zasebnosti kupca.