Statistika 16.3.2017 11:38

Letna rast števila delovno aktivnih januarja 3,1-odstotna

Ljubljana, 16. marca - Število delovno aktivnih oseb se je v januarju na mesečni ravni znižalo za 0,2 odstotka, na letni ravni pa zvišalo za 3,1 odstotka na približno 822.700. Povprečna starost delovno aktivnih je januarja znašala 42,5 leta, je objavil državni statistični urad. Z današnjim dnem v njegovih mesečnih objavah ne bo več podatka o stopnji brezposelnosti.

Zreče.
Proizvodnja, delavka.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Število delovno aktivnih moških se je januarja v mesečni primerjavi znižalo za 0,4 odstotka na približno 448.100, število delovno aktivnih žensk pa se je malenkost zvišalo in doseglo približno 374.600.

Januarja je sicer padec števila delovno aktivnih pričakovan, saj v tem času prihaja do izteka pogodb o zaposlitvi za določen čas.

Delovno aktivne ženske so bile v povprečju starejše od delovno aktivnih moških, in sicer za 0,5 leta. Stare so bile povprečno 42,7 leta. V enakem obdobju pred desetimi leti je bilo ravno obratno. Delovno aktivni moški so bili v povprečju starejši za 0,6 leta. Stari so bili povprečno 40,7 leta.

Pregled po dejavnostih kaže, da se je število delovno aktivnih oseb januarja v 12 dejavnostih zmanjšalo, v osmih pa povečalo. Najbolj se je povečalo v drugih raznovrstnih dejavnostih (+1,4 odstotka na nekaj več kot 36.700), najbolj zmanjšalo pa v gradbeništvu (-2,6 odstotka na približno 50.800).

Povprečna starost delovno aktivnih oseb v drugih raznovrstnih dejavnostih je bila 40,2 leta, v gradbeništvu pa še za 1,9 leta višja. V obeh omenjenih dejavnostih so bili številnejši delovno aktivni moški.

Statistični urad je sicer do minulega meseca v mesečnih objavah o aktivnem prebivalstvu posredoval tudi podatek o stopnji brezposelnosti, po novem pa bo to informacijo objavljal Zavod RS za zaposlovanje. Kdaj je mogoče pričakovati njihovo prvo objavo, za STA na zavodu danes niso znali pojasniti.

Zadnji dostopni podatki se tako nanašajo na stopnjo brezposelnosti v decembru. Tedaj se je brezposelnost na mesečni ravni zvišala za 0,4 odstotne točke, na letni ravni pa znižala za 1,5 odstotne točke na 10,8 odstotka.