Podjetja 16.3.2017 10:07

Acroni in Metal Ravne z 240-milijonskim sindiciranim posojilom

Ljubljana, 16. marca - Sij Acroni in Sij Metal Ravne sta v torek podpisala novo petletno sindicirano posojilo za refinanciranje obstoječega portfelja posojil in zagotavljanje dolgoročnega financiranja investicijskih programov, usmerjenih v učinkovitost proizvodnje, okoljske projekte in energetsko učinkovitost. Posojilo je vredno 240 milijonov evrov.

Jesenice.
Sij Acroni.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Ravne na Koroškem.
Sij Metal Ravne.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so danes sporočili iz Sija, se je transakciji pridružilo sedem bank: Unicredit, NLB, Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), SKB, Nova KBM, Erste in Addiko Bank.

"To novo posojilo obema jeklarskima podjetjema zagotavlja dolgoročno financiranje, kar omogoča nadaljnjo finančno moč, rast in razvoj. Vse banke so skupino Sij prepoznale kot močnega finančnega partnerja z dokazanimi rezultati poslovanja, visoko donosnostjo ter robustnim poslovnim modelom," je poudaril član uprave in finančni direktor Sija Igor Malevanov.

Direktor proizvodnje in storitev pri EBRD Frederic Lucenet pa je medtem pojasnil, da z veseljem podpišejo konzorcij, ki podpira naložbe skupine Sij, ki bodo še okrepile poslovanje podjetja in povečale njegova prizadevanja za izboljšanje učinkovitosti virov.

"Boljša in učinkovitejša raba virov v industriji ni smiselna samo s poslovnega vidika, ampak je bistvenega pomena tudi za okolje. To je tudi povsem v skladu s strateškim pristopom EBRD k prehodu na zeleno gospodarstvo, s katerim želimo povečati naše zelene naložbe za 40 odstotkov našega letnega obsega poslovanja do 2020," je še dodal Lucenet.

Skupino Sij, ki jo sestavljata dve glavni poslovni področji - metalurška osnovna dejavnost in živilskopredelovalna industrija (skupina Perutnina Ptuj) - in ima približno 7200 zaposlenih, je lani ustvarila 842,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, 127,1 milijona evrov dobička iz poslovanja in 51,3 milijona evrov čistega dobička.