Slovenija #družba 15.3.2017 11:53

Občine s subvencijami Eko sklada v postavitev 140 električnih polnilnic

Ljubljana, 15. marca - Eko sklad bo finančno podprl 69 občin pri postavitvi polnilnih postaj za električna vozila v zavarovanih območjih narave in območjih Natura 2000. Na razpisu izbrane občine bodo skupno predvidoma postavile 140 polnilnih postaj za električna vozila, 109 bo AC in 31 DC polnilnih postaj.

Ljubljana.
Električna polnilnica.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Kot so danes sporočili iz Eko sklada, bodo med izbrane občine razdelili pol milijona evrov iz sklada za podnebne spremembe. Občine bodo na vseh za polnilnice predvidenih lokacijah zagotovile tudi po dve parkirni mesti za polnjenje vozil na polnilnico ter ustrezne talne označbe in prometne znake.

Na AC postajah bo dodatna šuko vtičnica omogočala tudi polnjenje električnih koles, ne le električnih avtomobilov. Vse polnilnice bodo predvidoma vzpostavljene do konca leta.

Nepovratne finančne spodbude za nakup polnilnih postaj za električna vozila so prejele občine Bohinj, Cankova, Cerkno, Dobje, Dolenjske Toplice, Grosuplje, Hajdina, Hoče-Slivnica, Hodoš, Ivančna Gorica, Kamnik, Kidričevo, Kočevje, Komen, Komenda, Koper, Kostanjevica na Krki, Kozje, Kranjska Gora, Kungota, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Loški Potok, Markovci, Miren-Kostanjevica, Mirna Peč, Mislinja, Murska Sobota, Naklo, Nazarje, Piran, Pivka, Podčetrtek, Podlehnik, Postojna, Preddvor, Ptuj, Rače-Fram, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Solčava, Središče ob Dravi, Starše, Šalovci, Šenčur, Šentilj, Šentjur, Škocjan, Škofljica, Šmarje pri Jelšah, Šmarješke Toplice, Šoštanj, Tabor, Trebnje, Trzin, Tržič, Vitanje, Vojnik, Vuzenica, Zavrč, Zreče, Žalec in Žužemberk.

Eko sklad je tudi izbral nevladne organizacije na področju varstva okolja, ki jih bo podprl pri osveščanju, izobraževanju in promociji projektov na področjih učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije ter trajnostne mobilnosti. Sklad je prejel 21 vlog, od teh jih je bilo 15 uvrščenih v ocenjevanje.

Za sofinanciranje v skupni vrednosti skoraj 200.000 evrov je bilo izbranih pet projektov, in sicer projekt Alpe Adria Green, Društva DOVES-FEE Slovenia, Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Umanotere.

Eko sklad je v okviru razpisa finančne podpore izvajalcev izobraževalnih in komunikacijskih aktivnosti v letu 2017 izbral 16 dogodkov in projektov, ki jih bo izvedlo 13 organizacij, in sicer s področja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije, trajnostne mobilnosti, izboljšanja kakovosti zraka in trajnostnega razvoja.