Ljubljana, 14. marca - Zavod Mladi zmaji je svojo mrežo živahnih inovativnih središč za kakovostno preživljanje prostega časa in krepitev socialnih veščin mladih okrepil s prenovljenim Četrtnim mladinskim centrom Zalog. Nove prostore, s katerimi se na Zaloški cesti 220 ponaša t. i. Čamac, bodo danes popoldne tudi uradno odprli.

"Z odprtjem novih prostorov zavoda Mladih zmajev na Zaloški 220 v ljubljanski soseski Zalog ljubljanska mladina med desetim in 29. letom starosti dobiva nove in sveže prostore po svoji meri," je za STA dejal koordinator Mladih zmajev v Zalogu Marko Taljan.

V stavbi na Zaloški cesti, v katero so se preselili pred dvema letoma, so tako po njegovih besedah dobili "bistveno lepše in modernejše prostore". Ti obsegajo dnevno sobo, učno kuhinjo, večnamenski prostor za predavanja, seminarje ali skupinske vadbe ter fitnes sobo, je naštel.

Nove prostore bosta danes slavnostno odprla predsednik DZ Milan Brglez in ljubljanski župan Zoran Janković. Dogodka, na katerem sicer pričakujejo okoli 150 gostov, predvsem mlade, se bodo po navedbah Taljana udeležili tudi nekateri predstavniki mladinskega sektorja in drugi predstavniki ljubljanske občine.

Ustanoviteljica Javnega zavoda Mladi zmaji, Centra za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, je namreč Mestna občina Ljubljana. Poleg centra v Zalogu Mladi zmaji sicer skrbijo še za mladinske centre v Bežigradu, Črnučah in Šiški. Pri vseh dejavnostih in aktivnostih brez pomoči prostovoljcev ne gre. Po Taljanovih besedah jih je lani z Mladimi zmaji sodelovalo okoli 120.

Kot je razvidno iz sporočila za javnost, bodo sicer na današnjem dogodku predstavili domačo, "zeleno" kuhinjo v sodelovanju z zeliščarko Vesno Velišček, izvedli slikarsko improvizacijo z akademskim slikarjem Petrom Gabrom, predstavili urbane plese in plesne treninge Šole za nastopanje BAST ter predstavili tradicionalne treninge kickboksa in fitnes vadbo v novi fitnes sobi v sodelovanju s Športnim društvom Fokus.

Na odprtju, ki bo po besedah organizatorjev potekal v duhu odprtih vrat, bodo na ogled tudi utrinki nastajanja novega mladinskega centra, pa tudi utrinki zadnjih deset let delovanja Mladih zmajev. Danes se namreč začenja praznovanje njihove desete obletnice, po trditvah Taljana pa se bo končalo v oktobru, ko bo svojo desetletnico praznoval center za Bežigradom.

V tem obdobju se bodo pri svojem delu, kot je pojasnil Taljan, osredotočili na deset področij, na katera so po njegovih trditvah najbolj ponosni. To so mednarodno sodelovanje, partnerstva, pečat, ki ga puščajo v lokalni skupnosti, prireditve, prostor za mlade, prostovoljno delo, informiranje mladih, mladinske pobude, neformalno izobraževanje in počitniški programi.

Taljan je še poudaril, da center v Zalogu z današnjim odprtjem novih prostorov postaja največji med štirimi centri pod okriljem Mladih zmajev. Zato pričakujejo tudi več obiskovalcev, za zdaj center v Zalogu obišče od 15 do 25 mladih. Med obiskovalci vseh centrov je sicer največ najstnikov, se pa po besedah Taljana trudijo oblikovati vsebine, ki bodo privlačne predvsem za starejše od 15 let.

Prostori dnevnega centra, ki je odprt vsak delavnik med 14. in 19. uro, so namenjeni tudi drugim partnerjem, ki želijo soustvarjati mesto, je še poudaril Taljan. Svoje prostore tako za njih odpirajo ob koncih tedna in izven delovnega časa.