Mediji #družba 10.3.2017 11:59

Koalicija društev za izboljšanje dostopnosti do avdiovizualnih storitev za invalide

Ljubljana, 10. marca - Koalicija za dostopne avdiovizualne medijske storitve je na ministra za kulturo Toneta Peršaka naslovila poziv za izboljšanje dostopnosti do avdiovizualnih medijskih storitev za invalide. Od ministra pričakujejo aktivnejši pristop k uresničevanju obveznosti v zvezi s tem in jasen pravni okvir za zagotavljanje teh storitev, so sporočili.

V koaliciji na podlagi podatkov reprezentativnih društev in uradnih evidenc ocenjujejo, da v Sloveniji živi več kot 70.000 gluhih in naglušnih ter med 8000 in 10.000 slepih in slabovidnih prebivalcev. Znaten delež prebivalcev se srečuje s kognitivnimi težavami in omejeno gibljivostjo. Omenjene težave so pogojene tudi s starostjo, zato delež prebivalcev, ki se soočajo z njimi, vztrajno narašča. Skrb zbuja tudi naraščajoče število mladih z okvarami vida in sluha, ki so povezane z njihovim življenjskim slogom.

Vse navedene skupine imajo manjše ali večje težave pri dostopnosti do avdiovizualnih medijskih storitev. S težavami pri dostopnosti do teh storitev se soočajo tudi druge skupine prebivalcev. Tako po oceni koalicije približno petina prebivalcev ne more enakopravno oz. polno dostopati do tistih programskih vsebin, ki so zanje najpomembnejši del avdiovizualnih medijskih storitev.

Slovenija se je z ratifikacijo konvencije ZN o pravicah invalidov zavezala, da bo invalidom zagotovila polno in enakopravno dostopnost do informacij in komunikacij, vključno z informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami in sistemi, ter sodelovanje v kulturnem življenju in dostopnost do kulturnega gradiva in dejavnosti, brez vsake diskriminacije, so spomnili v koaliciji.

Prav tako polno in enakopravno sodelovanje invalidov v družbi zagotavljata ustava in zakon o izenačevanju možnosti invalidov, ki med drugim terja dostopnost storitev, namenjenih javnosti. K sprejemu predpisov, ki bi zagotavljali informiranost gluhih, zavezuje tudi zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika. Kot opominjajo v koaliciji, pa se s sprejetjem izvedbenih aktov za zagotavljanje dostopnosti storitev zamuja že šest let. Potrebne pozornosti vprašanjem dostopnosti ne posveča niti predlog nove medijske strategije.

V koaliciji se zato zavzemajo za dialog in učinkovito odpravljanje ovir do boljše dostopnosti do avdiovizualnih medijskih storitev. Ob tem izpostavljajo prizadevanja na evropski ravni za spremembo sedmega člena direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah. Te so lahko spodbuda tudi za odločnejše uveljavljanje pravic in obveznosti v Sloveniji, so še navedli v koaliciji.

Pod poziv so se v imenu koalicije podpisali Društvo študentov invalidov Slovenije, Društvo za osveščanje in varstvo - center antidiskriminacije - OVCA, prejemnik nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope 2016 Evgen Bavčar, Forum za digitalno družbo, Slovenka leta 2014 Sonja Pungertnik, YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Zveza Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo.