Podjetja 9.3.2017 20:23

Maribor za razvoj krožnega gospodarstva dobiva Inštitut Wcycle

Maribor, 9. marca - Mariborski svetniki so danes podprli ustanovitev zavoda Inštitut Wcycle, ki bo v prihodnje javnim podjetjem Snaga, Energetika Maribor, Nigrad, Mariborski vodovod in Marprom ponujal strokovno oporo pri načrtovanih projektih krožnega gospodarstva. Kot je zagotovil idejni vodja projekta Wcycle Mirko Šprinzer, ne gre za novega proračunskega porabnika.

Maribor, Mestna hiša Rotovž. Idejni vodja projekta Wcycle Mirko Šprinzer. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž.
Idejni vodja projekta Wcycle Mirko Šprinzer.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž. Idejni vodja projekta Wcycle Mirko Šprinzer. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž.
Idejni vodja projekta Wcycle Mirko Šprinzer.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Zavod bo po njegovih besedah skrbel za zagotavljanje temeljnih in operativnih razvojno-raziskovalnih funkcij strateškega projekta Wcycle, s katerim se Maribor postavlja na evropski zemljevid naprednih zelenih mest in sodeluje v Partnerstvu za zeleno gospodarstvo Slovenije.

"Gre za dolgoročno in razvojno usmerjeno obvladovanje tokov virov oziroma surovin v lokalnem in regijskem območju. Glavni namen inštituta bo iskanje najboljših ekonomskih in ekoloških rešitev za obvladovanje vseh virov masnih, energetskih, vodnih in drugih tokov na način, da so ekonomsko in ekološko obvladani tudi vsi ponori teh tokov," je pojasnil Šprinzer.

Vsa vključena podjetja bodo s podporo inštituta lahko na trajnostni način bolje gospodarila z viri, saj bodo iskali medsebojne povezave, raziskovali potencialne uporabnosti ter iskali obstoječe in razvijali nove tehnološke procese.

Vse to bo po mnenju Šprinzerja pripeljalo do novih poslovnih priložnosti v mestu in regiji, ki bodo omogočale nastajanje kakovostnih, pretežno zelenih delovnih mest, ustvarjanje nove dodane vrednosti in nov gospodarski zagon.

"To je zgodba, ki daleč presega trenutno organiziranost mestne uprave in njeno znanje na tem področju, zato je nujno, da obstoječi razvojniki v podjetjih združijo moči. Ne gre za novega proračunskega porabnika ali novo brezno, v katerega bomo metali denar, pač pa le povezovanje potencialov za usklajeno delovanje," je dejal Šprinzer.

Kot je še pojasnil, bo ustanovitveni kapital v višini 50.000 evrov namenjen zagonu, predvsem sorazmernemu pokrivanju stroškov za čas, ki ga bodo razvojniki iz posameznih javnih podjetij porabili pri tem skupnem projektu, ob tem pa bodo za to namenili tudi že pridobljenih 130.000 evrov v okviru evropskega projekta Greencycle.

Denar drugih proračunskih uporabnikov v tem javnem neprofitnem zavodu ne bo potreben, pravi Šprinzer, s temi zagonskimi sredstvi bodo skušali zaživeti v dveh letih in nato postati finančno samooskrbni, po možnosti tako zelo, da bodo lahko nekaj denarja namenili tudi v raziskave in razvoj.

K sodelovanju nameravajo povabiti strokovnjake vseh najuglednejših slovenskih raziskovalnih inštitucij, saj je država Mariboru po njegovem že priznala pravico centra krožnega mesta kot razvojnega potenciala države, ni pa izključeno, da nekoč postanejo tudi center za jugovzhodno Evropo.

Snaga je sicer nedavno sama ustanovila hčerinsko podjetje OPTcycle, ki se bo prav tako ukvarjalo predvsem z razvojnimi projekti. Načrtovana 12 milijonov evrov vredna gradnja sortirnice je sicer le eden od korakov k prehodu mesta v krožno gospodarstvo, ki po besedah župana Andreja Fištravca veliko zanimanja žanje tudi izven slovenskih meja.