Mediji 26.2.2017 22:35

Žaromet za medijsko legendo Demetru Bitencu, žaromet za družbeno odgovoren projekt Marku Soršku

Ljubljana, 26. februarja - Na Gospodarskem razstavišču so drevi podelili deset novih medijskih nagrad žarometi medijem in ustvarjalcem medijskih vsebin, ki so najbolj zaznamovali leto 2016. Nagrado za medijsko legendo je prejel slovenski filmski in gledališki igralec Demeter Bitenc, nagrado za družbeno odgovorni projekt leta pa projekt Marka Sorška Sokija "20 za 20".

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Podelitev medijskih nagrad - Žarometi. Žaromet za medijsko legendo je prejel Demeter Bitenc. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Podelitev medijskih nagrad - Žarometi.
Žaromet za medijsko legendo je prejel Demeter Bitenc.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Podelitev medijskih nagrad - Žarometi. Žaromet za družbeno odgovorni projekt je prejel Marko Soršak - Soki za projekt 20 za 20. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Podelitev medijskih nagrad - Žarometi.
Žaromet za družbeno odgovorni projekt je prejel Marko Soršak - Soki za projekt 20 za 20.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Namen projekta 20 za 20 je zagotoviti glasbene inštrumente za čim več slovenskih šol.

Kategorije, v katerih so razdelili žaromete, so bile pesem leta, glas leta, filmska zgodba leta, igralka in igralec leta, zabavna TV-oddaja leta, voditelj oziroma voditeljica informativne oddaje, tekmovalna TV-oddaja leta, nabrušen TV-jezik leta ter gostitelj oziroma gostiteljica razvedrilne TV-oddaje leta. Dva nagrajenca pa je izbralo tudi uredništvo revije, to je za družbeno odgovoren projekt leta in za medijsko legendo.

Nagrado za zabavno TV-oddajo leta je izmed šestih nominiranih oddaj prejel zabavni šov TV Slovenije Vse je mogoče, nagrado za najboljšo tekmovalno oddajo pa MasterChef Slovenije. Pesem leta 2016 je postala skladba To mi je všeč pevke Nine Pušlar, nagrado za najboljši glas leta je prejel Jan Plestenjak, za igralca in igralko leta pa sta bila izbrana Domen Valič in Katarina Čas.

Žaromet za najboljšega voditelja informativne oddaje je prejel Slavko Bobovnik. Najbolj nabrušen jezik v letu 2016 je imel voditelj oddaje Ta teden na Planet TV Jure Godler. Najboljši gostitelj razvedrilne oddaje pa je postal Denis Avdić, in sicer za oddajo Znan obraz ima svoj glas. Nagrado za filmsko godbo leta je prejel film Pr Hostar.

Prireditev so vodili igralci in voditelji Klemen Janežič, Ajda Smrekar, Ana Maria Mitić in Miha Brajnik. Dogodek pa je potekal pod okriljem medijske skupine Media24.

Žarometi so nagrade tistim, ki so jih v minulem letu v medijih najbolj opazili gledalci in poslušalci, medijski ustvarjalci, poznavalci in strokovnjaki, podeljene pa so bile za področje glasbe, filma, igre in televizije. Tri predloge za vsako od desetih nagrad so podali bralci, gledalci in poslušalci, tri uredništvo revije Vklop, zmagovalce pa je izbrala 23-članska žirija, sestavljena iz strokovnjakov z različnih področij medijev in kulture.