Podjetja 24.2.2017 18:48

Mariborsko letališče v najem Aerodromu Maribor

Ljubljana, 24. februarja - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je danes podpisal sklep o oddaji nepremičnin in opreme na mariborskem letališču v najem Aerodromu Maribor, sicer tudi aktualnemu najemniku letališča. Cena 15-letnega najema je 95.000 evrov brez DDV na mesec z možnostjo podaljšanja za dodatnih pet let.

Slivnica. Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Slivnica.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Ministrstvo za infrastrukturo je povabilo k javnemu zbiranju ponudb za oddajo nepremičnin in opreme na letališču Edvarda Rusjana Maribor v najem objavilo 16. decembra lani. Do izteka roka 30. januarja je prispela le ponudba Aerodroma Maribor, ki ga je komisija za izvedbo postopka oddaje javnega premoženja na mariborskem letališču po pregledu ponudbe pozvala k predložitvi dodatnih pojasnil.

Kot so danes sporočili z ministrstva za infrastrukturo, je komisija ugotovila, da ponudba družbe Aerodrom Maribor izpolnjuje formalne pogoje iz javnega razpisa, višina ponujene najemnine za nepremičnine in opremo pa da presega minimalno ponudbeno ceno iz razpisne dokumentacije, in sicer za 3000 evrov mesečno.

V postopku javnega zbiranja ponudb je bilo sicer predvideno, da bo ocenjevanje ponudb izvedeno na podlagi več meril, med katerimi naj bi bili poleg višine najemnine še zagotovljen obseg letalskega prometa in načrtovane investicije v infrastrukturo. A to bi bilo mogoče izvesti le v primeru več predloženih ponudb, so pojasnili na ministrstvu.

Najemno pogodbo naj bi z Aerodromom Maribor, ki je nedavno pristal v lasti azijskega kapitala, podpisali najpozneje v 15 dneh.

Po mnenju dela strokovne javnosti naj bi bila sicer ponudba Aerodroma Maribor preveč optimistična. Novi lastniki naj bi ob 95.000 evrih mesečne najemnine med drugim v petih letih napovedali tudi 1,54 milijona potnikov letno in 82.000 ton prepeljanega tovora. V letališče naj bi vložili kar 139 milijonov evrov.