Podjetja 23.2.2017 13:47

Banki AIK dovoljenje za pridobitev večinskega deleža v Gorenjski banki

Ljubljana, 23. februarja - Srbska AIK Banka lahko svoj delež v Gorenjski banki poveča nad 50 odstotkov. V banki, katere večinski delež je naprodaj, ima sedaj nekaj manj kot 20-odstotni delež, dovoljenje za povečanje deleža pa ji je bančni regulator izdal v torek, je razvidno s spletne strani Banke Slovenije.

Bled. Gorenjska Banka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Bled.
Gorenjska Banka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

AIK Banka je v lastništvo Gorenjske banke vstopila v okviru dokapitalizacijskega postopka, ki se je zaključil januarja lani. Banka je takrat zbrala načrtovanih 13 milijonov evrov, največ delnic v vrednosti 12,37 milijona evrov pa je vplačala AIK Banka in takrat z nekaj manj kot 13,9-odstotnim deležem postala druga največja lastnica.

Sredi lanskega leta je Sava, največja lastnica Gorenjske banke, ki banko prodaja od predlani, oblikovala konzorcij za skupno prodajo več kot 50 odstotkov banke. Odprodajo ji je potem, ko je pristala v prisilni poravnavi, naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljalske pravice.

Med večjimi lastniki Gorenjske banke so poleg Save in AIK Banke v lasti MK Group srbskega milijonarja Miodraga Kostića še Družba za upravljanje terjatev bank, Zavarovalnica Triglav, Sparkasse, Erste Group Bank, Iskratel, Telekom Slovenije in Domel.

AIK Banka je ob vstopu v lastništvo Gorenjske banke izpostavila, da ima z njo resne načrte. "Za razliko od finančnih vlagateljev imamo strateško dolgoročno strategijo vlaganja na trg s ciljem ohranjanja vzdržnega in stabilnega poslovanja. Eden ključnih pogojev za to pa je večinsko lastništvo," je takrat med drugim za Delo povedala predsednica izvršnega odbora AIK Banke Jelena Galić.