20.2.2017 15:50

Mladi v Planici spoznavali raziskave s področja vesoljske medicine

Ljubljana, 20. februarja - Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v petek pripravila celodnevni dogodek z naslovom Delovna mesta prihodnosti v Evropski uniji. Po dopoldanski konferenci so se udeleženci dogodka odpravili v Planico na ogled Centra za simulacijo razmer v bodočih bivalnih enotah na Luni in Marsu, kjer so spoznavali raziskave s področja vesoljske medicine.

Ogled raziskovalnega centra je potekal v sodelovanju z raziskovalci Instituta Jožef Stefan, ki v planiškem olimpijskem centru že od leta 2007 opravljajo različne raziskave s področja športne in vesoljske medicine. Raziskave koordinira znanstvenik na Odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan Igor Mekjavić.

Uvodoma so udeleženci petkovega ogleda v Planici prisluhnili predavanju Mekjavića o poteku in pomenu njihovih raziskav, nato pa si pod vodstvom raziskovalcev ogledali center. Raziskovalci so za mlade v nadaljevanju pripravili pregled dela, in sicer predvsem na področju vesoljske medicine, ter jim pokazali nekatere teste, ki jih v okviru teh raziskav izvajajo.

Planica, Olimpijski center Planica.
Obisk Centra za simulacijo razmer v prihodnjih bivalnih enotah na Luni in Marsu.
Igor Mekjavić z odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot je pojasnil Mekjavić, so leta 2007 v Planici vzpostavili sistem za simulacijo višinskih razmer, v sklopu katerega opravljajo različne raziskave. Raziskave možnosti življenja na Marsu in na Luni, ki sta jih financirali Evropska komisija in Evropska vesoljska agencija, zajemajo le eno od področij, s katerim se raziskovalci v Planici ukvarjajo.

V Planici so namreč izvajali tudi poskuse na področju športne medicine, pri čemer jih je zanimalo, kako se lahko športniki prilagodijo na višinske pogoje. Opazovali so, kako bi optimalno aklimatizirali alpiniste ali pa vojake na mirovnih misijah v visokogorju. V zadnjem času so še raziskovali, kako lahko hipoksija oz. pomanjkanje preskrbe s kisikom negativno vpliva na spanje ter prehrano ter kako visokogorje vpliva na otroke.

Ogleda Centra za simulacijo razmer v bodočih bivalnih enotah na Luni in Marsu v Planici se je udeležilo preko 50 udeležencev, med njimi je bila večina dijakov in študentov. Nekateri so se dogodka udeležili, ker je njihovo delo neposredno povezano z vesoljskimi tehnologijami, drugi, ker jih tema zanima s študijskega vidika. Mnogi pa so za obisk odločili predvsem zato, ker področje prepoznavajo kot eno ključnih za prihodnost mladih.

Planica, Olimpijski center Planica.
Obisk Centra za simulacijo razmer v prihodnjih bivalnih enotah na Luni in Marsu.
Foto: Anže Malovrh/STA

Dogodka se je med drugim udeležil tudi Vid Selič z inštituta za razvoj raketnih tehnologij Spacelink, ki je poudaril pomen tovrstnih iniciativ, kjer se mlade spodbuja, da sledijo lastnim željam in idejam za prihodnost. Menil je, da se bodo z večanjem nabora možnosti za raziskovanje vesolja večale tudi priložnosti za zaposlitve mladih.

Da se bodo poklici, kot jih poznamo danes, na račun novih tehnologij v prihodnosti spremenili, je izpostavil udeleženec dogodka Timotej Vitez. Kot je menil, bodo nekateri poklici v prihodnosti sicer izumirali, hkrati pa se bodo nedvomno odpirale nove priložnosti. Najbolj perspektivni poklici pa bodo po njegovih besedah tisti, ki jih še ne poznamo.

Da si poklice prihodnosti danes težko predstavljamo, se je strinjala tudi udeleženka Sabina Carli. Pomembno pa je, da se začnemo nanje pripravljati že danes, je dodala. "Če bodo v prihodnosti naše mehanično delo prevzemali roboti, moramo že danes začeti razvijati socialne sisteme, ki bodo lahko izgubo služb podpirali oz. bodo izgubljene službe nadomeščali."

Planica, Olimpijski center Planica.
Obisk Centra za simulacijo razmer v prihodnjih bivalnih enotah na Luni in Marsu.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot so zapisali v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji, so želeli z dogodkom poleg informiranja tudi motivirati in vzpodbuditi mlade, da v svojem odločanju upoštevajo priložnosti, ki prihajajo z novimi trendi na trgu dela v Evropi in Sloveniji.

Po besedah vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemna Žumra je bil dogodek namenjen mladim, ki se odločajo o tem, kam naj usmerijo svoj korak, da bodo v prihodnosti konkurenčni. "Tehnologija, ki se pospešeno razvija po celem svetu, prinaša povsem nove priložnosti, mnoge med njimi še ne moremo definirati. Mladim želimo pokazati, kako naj razmišljajo, katere veščine in znanja naj osvajajo, da bodo, ko bodo te priložnosti prišle, uspešni."