Podjetja 19.2.2017 8:40

Talum lani kljub nižjim prihodkom podvojil dobiček

Maribor, 19. februarja - Kidričevski proizvajalec aluminija Talum je leto 2016 sklenil z dobrih 300 milijonov evrov prihodkov od prodaje. To je ob nižji borzni ceni aluminija sicer 16 milijonov evrov manj kot leto pred tem, a bo družbi po za zdaj še nerevidiranih podatkih kljub temu verjetno uspelo podvojiti lanski dobiček ter ga zaokrožiti na milijon evrov.

Kidričevo, Talum. Poslovna stavba podjetja Talum. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Kidričevo, Talum.
Poslovna stavba podjetja Talum.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kot je v pogovoru za STA povedal predsednik uprave Taluma Marko Drobnič, se tudi skozi poslovni rezultat kaže uspešnost njihovega uresničevanja strategije. Sprememba strukture proizvodov, optimizacija na nabavni strani ter pri poslovnih procesih so jim že drugo leto zapored kljub nižjim borznim cenam omogočili pozitivno poslovanje.

"Povečujemo obseg programov z višjo dodano vrednostjo, kar je bil cilj že leta 2012 zastavljene strategije," je dejal Drobnič in dodal, da so bile okoliščine v panogi glede na borzne cene aluminija nižje od pričakovanj. Negativni trend je vztrajal vse do zadnjega lanskega četrtletja, nato pa so se razmere izboljšale, tako da je trenutna cena relativno visoka in celo nekoliko nad pričakovanji.

Že lani so obseg blagovne proizvodnje in fizičnega obsega prodaje s 147.000 tonami povečali za okoli šest odstotkov, letos pa želijo to še nadgraditi predvsem na tistih programih, kjer dosegajo visoko dodano vrednost. Na področju primarnega aluminija se želijo z razvojem specifičnih izdelkov še bolj približati končnemu kupcu in iz poslov kolikor se da izločiti trgovce.

Marsikaj bo letos spet odvisno od nadaljnjih razmer na borzi. Povprečno letno ceno so še nedavno ocenjevali med 1600 in 1650 ameriškimi dolarji za tono aluminija, trenutno pa se ta giblje nad 1800 dolarji. Kako dolgo bo to trajalo, je po Drobničevih besedah težko oceniti, saj na to v veliki meri vplivajo na trgu vse bolj močno pozicionirani kitajski proizvajalci, večji trgovci in finančni skladi.

V Talumu so v preteklosti večkrat opozarjali na nekatere previsoke obveznosti do države, zaradi česar so bili v primerjavi s konkurenco v slabšem položaju. Drobnič pravi, da si vsako podjetje želi čim bolj predvidljivo in stabilno poslovno okolje, česar za Slovenijo ni mogoče reči, so pa na področju prispevkov za obnovljive vire energije vendarle naredili korak naprej in sledili smernicam evropske direktive, ki narekuje, kako naj se država obnaša do energetsko intenzivne panoge.

"Skupaj z odločevalci kot tudi v metalurški panogi smo naredili korak naprej in se približali naši konkurenci," je dejal prvi mož Taluma in ob tem dodal, da se pojavljajo vprašanja morebitnih novih dodatnih prispevkov. A v panogi opozarjajo, da se obseg obremenitev na tem področju ne bi smel več povečevati.

Kidričevska skupina skuša intenzivno delati tudi na razvoju, zato bo nekaj letošnjih investicij namenila obnovi proizvodnih zmogljivosti za ohranitev konkurenčnosti na trgu, čemur v preteklih letih zaradi likvidnostnih težav niso posvečali toliko pozornosti. Intenzivno bodo delali predvsem na področju livarstva, kjer poleg nizkotlačnega in gravitacijskega litja vzpostavljajo še visokotlačno litje s prvo serijsko proizvodnjo v letošnjem letu.

Na področju rondelic nadaljujejo z intenzivnim razvojno-raziskovalnim delom za izboljšanje kakovosti in povečujejo obseg proizvodnje ter prodaje, veliko razvojnih izzivov pa jih čaka tudi na nekaterih drugih področjih. Letos zato po Drobničevih besedah nameravajo za investicije porabiti več kot 20 milijonov evrov.

V Talumu zaradi povečevanja obsega proizvodnje na področju livarstva tudi dodatno zaposlujejo, tako da jih je trenutno že več kot 1300, kar je okoli 300 ljudi več kot pred tremi leti. Tudi letos bodo dodatno zaposlili predvidoma 80 delavcev, trend pa se bo nadaljeval tudi v prihodnje.

Ob tem Drobnič opozarja, da že imajo težave z iskanjem ustreznih kadrov za specifična dela v proizvodnji, saj gre za deficitarne poklice, kot so orodjarji, livarji, oblikovalci kovin, ključavničarji ali strojni mehaniki. Da bi jim uspelo zagotoviti potrebno delovno silo, to počnejo z notranjimi prekvalifikacijami, intenzivno pa z lastnimi aktivnosti delajo na animiranju mladih, da se odločajo za poklice, ki so danes zelo drugačni od tistih izpred dveh ali treh desetletij.

V tem smislu bi jim lahko v prihodnje še dodatno konkurenco na trgu dela predstavljal napovedani prihod Magne v bližino, vendar Drobnič pravi, da lahko, čeprav tega dejstva ne zanemarjajo, s svojim načinom vzpostavljanja vrednot in stimulativnim pristopom do zaposlenih obvladajo morebiten pritisk konkurence.

"Prihod tako pomembnega poslovnega subjekta pa zagotovo lahko prinese tudi vrsto pozitivnih vplivov. To je namreč lahko tudi priložnost za sodelovanje in povezovanje, saj smo vendarle v komplementarni dejavnosti, zato lahko skozi to iščemo svoje možnosti," je še dodal predsednik uprave kidričevske družbe, ki je v večinski lasti Elesa.