Podjetja 18.2.2017 10:10

Polycom v Poljanah gradi novo tovarno

Poljane nad Škofjo Loko, 18. februarja - Družinsko podjetje Polycom Škofja Loka je ta teden v obrtni coni pri Poljanah začelo z deset do 12 milijonov evrov vredno investicijo v nov proizvodno poslovni objekt. Tako bo podjetje, ki beleži konstantno rast in šteje že 202 zaposlena, pridobilo 10.000 kvadratnih metrov novih prostorov. Gradnja naj bi bila končana do konca leta.

Polycom se ukvarja s predelavo plastičnih mas in izdelavo orodij za brizganje. Izdeluje tehnično zahtevne izdelke in izvaja montažo sklopov za avtomobilsko industrijo, kompresorsko tehniko, elektroindustrijo, gospodinjske aparate in izdelke za osebno nego. Lani so v podjetju ustvarili 25 milijonov evrov prihodkov in 1,6 milijona evrov dobička.

"Naši prostori so nam postali premajhni in niso več omogočali razvoja, ki ga imamo in načrtujemo," je o odločitvi za izgradnjo nove tovarne za STA spregovoril lastnik in predsednik uprave podjetja Iztok Stanonik in pojasnil, da so od leta 2010 do leta 2016 skočili z devetih na 25 milijonov evrov letnih prihodkov, saj so pridobili ogromno novih projektov.

Do leta 2020 pa imajo v načrtu že 40 milijonov evrov prihodkov in dodatnih 40 delovnih mest. Do sedaj so imeli v tovarni v Poljanah nad Škofjo Loko okoli 3000 kvadratnih metrov prostorov, leta 2012 pa so dodatne prostore kupili še v Črnomlju, kjer dela 50 zaposlenih. Tam bo proizvodnja še naprej tekla nemoteno, v Poljanah pa potrebujejo več prostora.

"Graditi smo hoteli že leta 2008, a nam je takrat to preprečila gospodarska kriza. Težave so bile tudi s financiranjem. Sedaj pa smo ugotovili, da so razmere prave in čas primeren," je dejal Stanonik in spomnil, da so se predlani potegovali tudi za nakup nekdanjih prostorov Loških tovarn hladilnikov (LTH) v Škofji Loki, a je Domel ponudil višjo ceno.

Tako so se odločili za novogradnjo v bližnji gospodarski coni Dobje. Prednost je v tem, da bo objekt prilagojen njihovim željam in bodo vsi prostori narejeni po meri podjetja. V njem pa bo trikrat več prostora, kot ga ima sedaj. V stari stavbi pa bodo ostale nekatere montažne linije in skladišče.

V sredo so v Dobju položili temeljni kamen, začela so se tudi zemeljska dela. Po optimističnem scenariju bo podjetje proizvodnjo na novo lokacijo selilo še pred koncem tega leta, v najslabšem primeru pa do 1. marca prihodnje leto. V objektu bodo imeli dovolj prostora za širitev, načrtujejo pa tudi nove zaposlitve tako proizvodnji kot v razvoju.

Celotna naložba je ocenjena na 10 do 12 milijonov evrov, Polycom pa jo bo večinoma pokril z lastnimi sredstvi, medtem ko za preostanek sredstev potekajo zaključni pogovori za financiranje z bankami, ki naj bi bili tudi končani še pred koncem tega meseca.