Podjetja 10.2.2017 21:01

Slovenska in ruska podjetja ob Pahorjevem obisku podpisala številne pogodbe

Moskva, 10. februarja - Slovenska in ruska podjetja so danes ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Moskvi podpisala skupno 14 pogodb v vrednosti več kot pol milijarde evrov. Med njimi jih je več povezanih s pridelavo hrane. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je zato izrazil zadovoljstvo, da so slovenski proizvajalci procesne tehnike postali pomembni v Rusiji.

Rusija, Moskva. Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Rusiji. Slovenska in ruska podjetja so v petek ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Moskvi podpisala več pogodb in memorandumov. Foto: Daniel Novakovič/STA

Rusija, Moskva.
Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Rusiji.
Slovenska in ruska podjetja so v petek ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Moskvi podpisala več pogodb in memorandumov.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Riko je tako podpisal pogodbi za gradnjo dveh tovarn za predelavo žita, Duol je ruskim podjetjem prodal tehnologijo za izdelavo napihljivih rastlinjakov, proizvajalec peči za pekarne Gostol Gopan pa z ruskim prehrambnim podjetjem ter Tulskim Hlebokombinatom.

Tudi druge danes podpisane pogodbe spodbujajo razvoj ruske industrije. Iskratel bo sodeloval pri modernizaciji jedrnega omrežja Rustelekoma, Bosio je podpisal pogodbo o izdelavi peči za kovačnico, Iskra zaščite in Elteza pa pogodbo o prenosu know-howa. In net media in podjetje Transkoder sta podpisala pogodbo o nabavi tehnologije za transkoding TV signalov. Podjetje Tevel je podpisalo pogodbo o umetniškem sodelovanju z Modno hišo Nine Ručkine, podjetji NPO vektor in Tajfun Planina pa memorandum o sodelovanju.

Sporazum o sodelovanju sta podpisali tudi Pošta Slovenije in Pošta Rusije, Univerza v Ljubljani pa je podpisala memoranduma z univerzo Inopolis ter Severnokavkaško univerzo.

Direktor inženiring podjetja Riko Janez Škrabec je vrednost pogodb, ki jih je podpisal danes, za STA ocenil na več kot sto milijonov evrov. Pojasnil je, da bo šlo za "tovarni na ključ" za predelavo pšenice. Dodal je, da Rusija pridela veliko pšenice, ima pa velik manko kapacitet za njeno predelavo. Ena od tovarn bo stala v agrarni Orlovski regiji. Na tem projektu bo po Škrabčevih besedah lahko sodelovala tudi vrsta slovenskih podjetij.

Dušan Olaj, direktor in ustanovitelj družbe Duol, bo ruskim kupcem prodal tehnologijo izdelave napihljivih rastlinjakov in pravice, da te prodajajo na območju Rusije. "Ideja je, da v dveh, treh letih na področju Krasnodarske regije postavimo tri tovarne, kjer bodo Rusi proizvajali te rastlinjake, istočasno pa bo ta proizvodnja že skupek sodelovanja na tretjih trgih. Računamo, da bi šli z ruskimi partnerji v Srednjo Azijo in Iran," je pojasnil Olaj za STA.

"Kot človeka, ki je odgovoren tudi za proizvodnjo hrane in na nek način tudi za okolje, me posebej veseli, da so v Rusiji slovenski proizvajalci procesne tehnike postali zelo pomembni," je za STA po podpisih pogodb dejal minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Kot primer je omenil Rikovo pogodbo o gradnji tovarne, ki je po njegovih besedah inovativna tovarna, temelji na slovenskem znanju in tudi na slovenskih proizvajalcih strojne industrije.

Minister je dejal, da so z rusko stranjo dogovorjeni za ponovna srečanja v prihodnjih mesecih, da bi preverili, ali lahko Slovenija Rusiji pomaga tudi pri lastni izgradnji proizvodnje hrane. "Tu Rusija ima velike načrte in mi lahko dejansko ponudimo tehnologijo in strojno opremo" je pojasnil Židan.

Pred podpisom pogodb je v Moskvi potekala tudi rusko-slovenska poslovna konferenca z okroglo mizo, na kateri so sodelujoči zavzeli za krepitev gospodarskega sodelovanja Med državama.

Udeležence konference je uvodoma nagovoril predsednik Pahor, ki je med drugim dejal, da slovenski in ruski narod veže stoletno prijateljstvo, državi pa obeležujeta 25-letnico diplomatskih odnosov. Po njegovih besedah trenutno odnose med Ljubljano in Moskvo obremenjujejo poslabšani odnosi med EU in zvezo Nato na eni ter Rusijo na drugi strani. Poudaril je, da Slovenija želi to premagati tudi zato, da bi okrepili gospodarsko sodelovanje. "Slovenija sedaj okreva, a zaradi poslabšanja odnosov smo drugič v kratkem času priča zmanjšanju blagovne in storitvene menjave," je priznal. Dodal je, da z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom želita z obiskom dati priložnost slovenski in ruski poslovni skupnosti za nov zagon, seveda kolikor je to možno zaradi omejitev, ki jih ima kot članica EU.

Zunanji minister Karl Erjavec je izpostavil neizkoriščene možnosti za dodatno izboljšanje gospodarskega sodelovanja. S sopredsedujočim medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje, ruskim ministrom Nikolajem Nikiforovom pa sta izpostavila pozitivne učinke delovanja komisije za gospodarsko sodelovanje med državama.

Gospodarsko sodelovanje je bilo tudi rdeča nit obiska ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki je v Moskvi od srede. Za STA je pojasnil, da se je na ruskem ministrstvu za promet med drugim pogovarjal o možnostih izboljšav letalskih povezav med državama, da bi bila na primer Slovenija povezana tudi z drugimi ruskimi regijami, ne le z Moskvo. Govorili so tudi o infrastrukturnih investicijah, med drugim so Rusi zainteresirani za gradnjo drugega tira železniške proge med Koprom in Divačo. "Tudi za Rusijo je koridor, ki se s tem krepi, zelo pomemben," je dejal minister. Z ruskim ministrom za energetiko pa je Gašperšič med drugim govoril o predelavi ljubljanske toplarne.