Podjetja 20.1.2017 10:18

Avstrijska podjetja bolj zadovoljna s poslovnim okoljem v Sloveniji

Ljubljana, 20. januarja - Avstrijska podjetja in njihovi partnerji v Sloveniji so bolj zadovoljni s poslovnim okoljem v Sloveniji. Gospodarske razmere v 2016 so se izboljšale, tudi letos se bodo po pričakovanjih izboljšale oz. ostale enake, zadovoljni so tudi z razpoložljivostjo, kakovostjo in izobrazbo delovne sile, je pokazala najnovejša anketa.

Polzela. Proizvodnja, industrija, delo, delavka. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Polzela.
Proizvodnja, industrija, delo, delavka.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Anketo o gospodarskih pogojih v Sloveniji vsako leto izvede uradno predstavništvo avstrijskega gospodarstva v Sloveniji, Advantage Austria Ljubljana.

Kot so sporočili, več kot polovica vprašanih predstavnikov avstrijskih podružnic v Sloveniji, izbranih uvoznikov in prodajnih partnerjev avstrijskih podjetij ocenjuje, da se je gospodarsko stanje v Sloveniji v letu 2016 izboljšalo. Več kot 80 odstotkov jih tudi za leto 2017 pričakuje, da se bo gospodarsko stanje izboljšalo oz. bo ostalo enako.

Medtem ko so se prihodki, stanje naročil in zasedenost proizvodnih zmogljivosti lani povečali, so investicije in število zaposlenih v primerjavi z letom 2015 ostali nespremenjeni. Napovedi glede prihodkov in stanja naročil v letu 2017 ostajajo enake kot lani.

Podjetja so zelo zadovoljna z razpoložljivostjo, kakovostjo in izobrazbo delovne sile v Sloveniji. Prav tako se je izboljšalo zadovoljstvo z državno podporo podjetjem pri investicijah in dostopom do javnih razpisov.

Nezadovoljni pa so medtem predvsem z davčnim sistemom oz. davčno obremenitvijo dohodkov in davčno obremenitvijo podjetij. Prav tako so podjetja nezadovoljna z (ne)fleksibilnostjo delovne zakonodaje, bojem proti korupciji in kriminalu, pa tudi s plačilno (ne)disciplino podjetij.

Pri privlačnosti Slovenije za neposredne tuje investicije so zaznali izboljšanje v primerjavi s preteklimi leti, večina vprašanih je namreč atraktivnost Slovenije ocenila kot visoko. Zelo pozitivno so odgovorili tudi na vprašanje, ali bi ponovno investirali v Sloveniji - približno 93 odstotkov vprašanih bi znova investiralo v Sloveniji.

Avstrijska podjetja so s približno 3,4 milijarde evrov največji tuji investitor v Sloveniji. Aktivna so v skoraj vseh gospodarskih sektorjih in sodijo večinoma med vodilne na trgu.

V Sloveniji je trenutno okoli 700 podružnic z večinskim avstrijskim kapitalom, ki imajo približno med 15.000 in 20.000 zaposlenih.

"Gospodarsko sodelovanje med obema državama je zelo dinamično in je do letos konstantno naraščalo. Zunanja trgovina med državama je na visoki ravni in se še naprej dobro razvija. Slovenija je dandanes - gledano na število prebivalcev - najpomembnejši gospodarski partner Avstrije," so še navedli v Advantage Austria Ljubljana.