19.12.2016 15:47

V Ljubljani prvi simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini

Ljubljana, 19. decembra - Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport v petek organizira 1. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini. Na simpoziju bo svoje delo predstavilo 18 slovenskih izobražencev, ki svojo raziskovalno dejavnost opravljajo na izobraževalno-raziskovalnih ustanovah v tujini.

Gre za multidisciplinarno konferenco, katere cilj je vzpostavitev in utrjevanje vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in raziskovalci ter profesorji v Sloveniji, z dolgoročnim namenom projektnega sodelovanja in deljenja dobrih praks, so sporočili iz društva VTIS.

Mladi izobraženci bodo svoje raziskovalno delo predstavili v okviru več tematskih sklopov - fizika, ekonomija, pravo, biologija in biokemija, računalništvo in informatika, politologija in sociologija. Panelom bodo predsedovali profesorji ali raziskovalci z univerz ali raziskovalnih inštitutov v Sloveniji.

Na dogodku bodo predstavili tudi nov dokument Društva VTIS z naslovom Izzivi v tujini izobraženih Slovencev, ki opisuje nekaj izzivov in ovir, s katerimi se spopadajo v tujini izobraženi Slovenci, ko želijo s Slovenijo sodelovati iz tujine ali pa se vrniti. Hkrati dokument ponuja tudi jasne predloge rešitev, so zapisali v društvu.

Simpozij, ki je del aktivnosti v sklopu Meseca znanosti 2016, bo potekal v petek na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Dogodka se bosta udeležila tudi predsednik vlade Miro Cerar ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Društvo VTIS je bilo ustanovljeno z namenom povezovati in zastopati interese slovenskih raziskovalcev v tujini. Prizadeva si spodbujati medsebojno sodelovanje slovenskih strokovnjakov, ki delujejo v tujini, in njihovo sodelovanje z izobraževalno-raziskovalnimi ustanovami in gospodarstvom v Sloveniji in tujini.